Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas a surprins Israelul și SUA prin tehnologia anilor 70. Telefoanele cu fir amplasate în tunelurile de sub Gaza

captura CNN
Gaza tuneluri

Informațiile împărtășite cu Statele Unite sugerează că o mică celulă de agenți Hamas care plănuiau atacul mortal surpriză asupra Israelului a comunicat printr-o rețea de telefoane cu fir, încorporate în rețeaua de tuneluri de sub Gaza, pe o perioadă de doi ani, potrivit a două surse familiare cu acest subiect, citate de CNN.

Liniile telefonice din tuneluri au permis agenților să comunice între ei în secret și să nu poată fi urmăriți de către oficialii serviciilor de informații israeliene, au declarat sursele pentru CNN.

În timpul celor doi ani de planificare, celula mică care opera în tuneluri a folosit liniile telefonice cablate pentru a comunica și a planifica operațiunea, dar a rămas ascunsă până când a fost momentul să se activeze și să cheme sute de luptători Hamas pentru a lansa atacul din 7 octombrie, au declarat sursele.

Aceștia au evitat să folosească computere sau telefoane mobile în perioada de doi ani pentru a se sustrage detectării de către serviciile de informații israeliene sau americane, au precizat sursele.

„Nu au existat prea multe discuții, schimburi și coordonare în afara zonei imediate”, a declarat una dintre surse.

Cum au trecut neobservați

Informațiile împărtășite oficialilor americani de către Israel dezvăluie modul în care Hamas a ascuns planificarea operațiunii prin măsuri de contrainformații de modă veche, cum ar fi organizarea de întâlniri de planificare în persoană și renunțarea la comunicațiile digitale ale căror semnale pot fi urmărite de israelieni, în favoarea telefoanelor cu fir din tuneluri.

Acestea oferă o nouă perspectivă asupra motivelor pentru care Israelul și SUA au fost prinse descoperite de atacul Hamas, în urma căruia cel puțin 1.500 de luptători au trecut granița în Israel într-o operațiune care a ucis cel puțin 1.400 de israelieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.