Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas salută decizia Curții Penale Internaționale; Benjamin Netanyahu condamnă mesajul: 'Este un organism politic'

Haaretz
Hamas

Gruparea Hamas la putere în Gaza a apreciat sâmbătă că decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a se declara competentă să judece faptele din teritoriile palestiniene ocupate este o ''etapă importantă'', relatează AFP, inforemază Agerpres.

Mişcarea islamistă care conduce enclava palestiniană din 2007 a subliniat că ''cel mai important pas a fost să ia măsurile necesare pentru a-i aduce pe criminalii de război sionişti în faţa instanţelor internaţionale şi a-i trage la răspundere pentru crimele pe care le-au comis''.

Această enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori a fost teatrul a trei conflicte armate (2008, 2012, 2014) de la preluarea controlului de către islamiştii Hamas.

CPI a explicat vineri că ''a decis cu majoritate că jurisdicţia teritorială a Curţii pentru situaţia din Palestina (care este membră din 2015, nota redacţiei) se extinde la teritoriile ocupate de Israel din 1967''.

Fatou Bensouda, procuroare la tribunalul internaţional creat în 2002 şi cu sediul la Haga, urmează să-şi părăsească postul în iunie şi doreşte ca CPI să preia o investigaţie preliminară de cinci ani după războiul din 2014 din Fâşia Gaza.

Acest conflict a făcut 2.251 de morţi de partea palestiniană - în majoritate civili - şi 74 de partea israeliană, în principal soldaţi.

Decizia Curţii Penale Internaţionale de a-şi exercita competenţa jurisdicţională cu privire la infracţiuni comise în teritoriile ocupate a fost apreciată drept o victorie a justiţiei de către tabăra palestiniană, dar denunţată ca o măsură politică de către Israel, notează AFP.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Citește și: Dan Barna, despre posibilul vinovat de la Balș: 'A fost un gură cască'

CPI a explicat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că "a decis cu majoritate ca jurisdicţia teritorială a Curţii pentru situaţia din Palestina (care este membră CPI din 2015) să se extindă la teritoriile ocupate de Israel din 1967".

"Această decizie (a CPI) este o victorie pentru justiţie şi umanitate, pentru valorile adevărului, echităţii şi libertăţii şi pentru sângele victimelor şi al familiilor lor", a declarat premierul palestinian Mohammed Shtayyeh.

În reacţie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat decizia CPI, afirmând că "tribunalul a demonstrat încă o dată că este un organism politic şi nu o instituţie judiciară", apreciind totodată că decizia CPI afectează "dreptul democraţiilor de a se apăra împotriva terorismului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.