Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas și Hezbollah promit răzbunare după atacul din Liban, în care a murit un lider terorist/ IDF se pregătește pentru un atac masiv

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a afirmat marţi că mişcarea sa "nu va fi învinsă niciodată", după moartea adjunctului său, Saleh al-Arouri, într-un atac aerian în suburbiile sudice ale Beirutului, atribuit Israelului, notează AFP. Autoritățile militare

"O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată", a declarat Haniyeh într-un discurs televizat. "Este istoria rezistenţei şi a mişcării care, după asasinarea liderilor săi, devine şi mai puternică şi mai hotărâtă", a adăugat el.

"Asasinarea de către ocupaţia sionistă a marelui lider naţional şi viteazului luptător Saleh al-Arouri, precum şi a unor fraţi ai săi printre liderii şi cadrele mişcării, pe teritoriul libanez, este un act terorist caracteristic, o încălcare a suveranităţii Libanului şi o extindere a agresiunii sale împotriva poporului şi a naţiunii noastre", a mai spus el.

Ismail Haniyeh a făcut cunoscut că doi lideri ai aripii militare a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, au fost ucişi în atacul aerian, Samir Fendi şi Azzam al-Aqraa, precum şi alţi patru lideri ai mişcării, Mahmoud Zaki Chahine, Mohammad Bashasha, Mohammad al-Rais şi Ahmad Hammoud.

Reacția guvernului israelian

Mark Regev, purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu pentru presa străină, este întrebat, în timpul unui interviu pentru MSNBC, despre presupusul asasinat israelian al lui Saleh al-Arouri, liderul adjunct al Hamas în Liban.

În timp ce se bâlbâie semnificativ în răspunsul său, Regev subliniază că atacul a vizat doar oficiali Hamas, într-o încercare aparentă de a convinge Hezbollah să își limiteze răspunsul.

"Evident, în Liban, există multe ținte Hezbollah, dar cel care a efectuat această lovitură a fost foarte chirurgical și a vizat o țintă Hamas, deoarece Israelul este în război... Oricine a făcut acest lucru are o supărare pe Hamas", spune Regev.

"Oricine a făcut acest lucru, nu este un atac asupra statului libanez. Nu este un atac asupra organizației teroriste Hezbollah. Oricine a făcut acest lucru, este un atac la adresa Hamas, asta este foarte clar", adaugă el.

Reacția Hezbollah

Hezbollah promite să răspundă la presupusa ucidere de către Israel a liderului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, în afara Beirutului, în această seară.

"Afirmăm că această crimă nu va trece niciodată fără răspuns și fără pedeapsă", afirmă gruparea teroristă libaneză într-un comunicat, susținând că luptătorii săi sunt în stare de alertă sporită pentru a riposta.

"Dumnezeu Atotputernic a încheiat cariera acestui mare lider cu cele mai înalte medalii de onoare și demnitate, iar el a obținut martiriul pe care îl căuta și îl dorea de mult timp", spune Hezbollah despre Arouri.

Gruparea teroristă califică presupusa lovitură israeliană drept "un atac grav asupra Libanului, a poporului său, a securității și suveranității sale... și o evoluție periculoasă în cursul războiului dintre inamic și axa rezistenței".

"Inamicul criminal - care după nouăzeci de zile de crime, crime și distrugeri nu a fost capabil să supună Gaza - recurge la o politică de asasinare... a... oricui a planificat, a executat sau a sprijinit" atacul terorist din 7 octombrie al Hamas, afirmă Hezbollah, subliniind recenta presupusă ucidere israeliană a unui înalt oficial al IRGC, Razi Mossavi, în Siria, săptămâna trecută.

Hezbollah susține că astfel de asasinate nu vor face decât să întărească și mai mult mișcarea de rezistență palestiniană.

IDF se pregătește de un atac masiv din Liban

Vorbind la câteva ore după presupusul asasinat israelian al șefului terorii Hamas Saleh al-Arouri în Liban, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, își începe briefingul de noapte spunând că armata se află la un "nivel foarte ridicat de pregătire - în toate domeniile, în apărare și în atac.

"Suntem într-o stare de pregătire ridicată pentru orice scenariu", adaugă Hagari, fără a-l menționa pe al-Arouri.

"Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentrați și rămânem concentrați pe lupta împotriva Hamas", adaugă Hagari.

În ceea ce privește frontul intern, el îndeamnă publicul să continue să acționeze în mod responsabil și să urmeze instrucțiunile de salvare a vieții ale Comandamentului de pe frontul intern.

Întrebat direct de un reporter dacă anticipează focuri de armă asupra centrului Israelului sau asupra orașului Haifa din nordul țării în urma uciderii lui al-Arouri, Hagari răspunde: "Nu mă refer la ceea ce s-a spus aici [de către reporter] și în alte locuri. Suntem concentrați pe lupta împotriva Hamas. Am fost de la început și vom continua să fim".

Israelul nu a emis niciun răspuns oficial la uciderea liderului Hamas într-o suburbie a Beirutului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.