Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas spune că SUA au făcut 'o agresiune flagrantă' prin recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului: 'S-au deschis porţile Infernului'

hamas

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a insistat miercuri că recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului "nu schimbă statutul religios, juridic şi administrativ" al oraşului, în timp ce secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a declarat că preşedintele american Donald Trump "a distrus" soluţia celor două state, informează EFE, dpa şi AFP.

"Din nefericire, preşedintele Trump tocmai a distrus orice posibilitate (de coexistenţă) a două state (israelian şi palestinian - n.r.). A decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. Aceasta vine în contradicţie totală cu acordurile semnate între palestinieni şi israelieni. Articolul 7 din acordul interimar specifică faptul că niciun stat nu trebuie să adopte măsuri care să judece în prealabil sau să stabilească în prealabil chestiuni legate de statutul final, între care Ierusalimul. (Decizia anunţată astăzi) judecă în prealabil, dictează şi închide porţile negocierilor. Preşedintele Trump a descalificat astăzi SUA pentru a mai juca orice rol în orice fel de proces de pace", a insistat Erakat, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a dat de gol! Ce salariu are, de fapt, cunoscutul realizator, Mircea Badea

La rândul său, şeful Hamas, Ismail Haniyeh, a spus că decizia lui Trump nu poate schimba "istoria şi geografia". "Decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a ocupaţiei nu va schimba datele istoriei şi ale geografiei. Poporul palestinian ştie cum să răspundă corespunzător la degenerarea sentimentelor lor şi ale locurilor sfinte", a afirmat Haniyeh, într-o declaraţie de presă.

Mişcarea Hamas, cu sediul în Fâşia Gaza, a calificat totodată decizia lui Trump drept "o agresiune flagrantă împotriva poporului palestinian" şi le-a cerut arabilor şi musulmanilor "să submineze interesele SUA în regiune" şi "să evite Israelul".

Citește și: Are agenda plină! Câți bani îi vor intra în cont Andreei Bălan doar în luna decembrie

Într-o intervenţie în faţa jurnaliştilor, în Gaza, Ismail Radouane, înalt responsabil al Hamas, a comentat că decizia lui Trump va deschide "porţile Infernului pentru interesele americane în regiune" şi a făcut apel la ţările arabe şi musulmane "să rupă legăturile economice şi politice cu ambasadele americane şi să-i expulzeze pe ambasadorii americani.

Totodată, un influent politician palestinian aflat în exil, Mohammed Dahlan, a apreciat miercuri că palestinienii ar trebui să respingă orice fel de negocieri de pace în viitor şi să pună capăt coordonării în domeniul securităţii cu Israelul. "Cer retragerea din negocierile absurde şi nesfârşite cu Israelul după ce principiul inviolabilităţii statutului Ierusalimului a fost încălcat", a declarat Dahlan, membru ales al comitetului central în partidul Fatah, al liderului palestinian Mahmoud Abbas.

Citește și: Libertatea îi prieşte: În ce afacere s-a băgat fostul soț al Elenei Udrea, celebrul Dorin Cocoș

"Cer încetarea tuturor formelor de coordonare, îndeosebi a coordonării în domeniul securităţii, cu Israelul şi cu SUA", a adăugat Dahlan din Emiratele Arabe Unite, unde trăieşte după ce un conflict cu Abbas l-a obligat să părăsească teritoriile palestiniene în 2011.

Pe de altă parte, dpa transmite că sute de refugiaţi palestinieni din Liban au ieşit în stradă în semn de protest după anunţul făcut de Trump. Sub o ploaie puternică, protestatarii au cântat "Domnul să binecuvânteze Palestina" în tabăra de refugiaţi Rashidiyeh, din sudul Libanului. Palestinieni din alte tabere de refugiaţi din Liban au anunţat că joi va fi decretată "Ziua Mâniei". Circa 400.000 de refugiaţi palestinieni trăiesc în cele 12 tabere împrăştiate pe întreg teritoriul Libanului, aminteşte dpa.

Citește și: Mărturisiri uluitoare despre Regele Mihai: Cine a fost omul care l-a cunoscut personal în EXIL .

În fine, Universitatea Al-Azhar, cel mai renumit centru de învăţământ islamic din lume, cu sediul la Cairo, a condamnat decizia lui Trump, pe care a calificat-o drept "injustă şi inacceptabilă". Instituţia a atras atenţia într-un comunicat de presă că decizia le va oferi grupărilor militante "nou combustibil pentru a incita la războaie ale urii şi violenţei" în întreaga lume.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.