Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hans Klemm şi Inspecţia Judiciară. Reputaţia magistraţilor, importantă doar pentru judecătorii din CSM, nu şi pentru procurori

CSM

Secţia pentru judecători şi Secţia pentru procurori a CSM au judecat două speţe identice, dar au ajuns la concluzii diametral opuse. Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, şi adjunctul acestuia, procurorul Gheorghe Stan, au formulat în toamna anului trecut cereri de apărare a reputaţiei profesionale, ca urmare a unui comunicat al Asociaţiei Procurorilor - Filiala Braşov şi a unor afirmaţii ale ambasadorului SUA în România.  Secţia pentru judecători i-a dat dreptate lui Netejoru, în timp ce Secţia pentru procurori a respins solicitarea lui Stan.

Într-un discurs susţinut la deschiderea anului universitar, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, ambasadorul Hans Klemm a lansat un atac la adresa Inspecţiei Judiciare, afirmând că activitatea instituţiei "din ultimul an şi jumătate este în mod deosebit dificil de înţeles în orice alt fel decât acela că a devenit un instrument manipulat politic".

CITEȘTE ȘI: Mâini și picioare calde când este foarte frig afară? AFLĂ CUM!

Afirmaţiile diplomatului american au fost criticate public, prin comunicate de presă, de Secţia pentru judecători a CSM şi Asociaţia Procurorilor din România (APR). În schimb, Filiala Braşov a Asociaţiei Procurorilor a emis un comunicat în care s-a delimitat de poziţia publică a APR şi a lansat acuzaţii grave la adresa Inspecţiei Judiciare. "Prelungirea mandatului conducerii Inspecției Judiciare prin emiterea unei ordonanțe de urgență a fost apreciată de majoritatea magistraților ca fiind o măsură deosebit de periculoasă deoarece, în acest fel s-a ajuns ca puterea politică să numească direct conducerea Inspecției Judiciare, situație care nu este conformă cu principiile statului de drept", afirmau procurorii de la Braşov.

Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare şi adjunctul său au formulat cereri de apărare a reputaţiei profesionale ca urmare a comunicatului procurorilor din Braşov şi ca urmare a afirmaţiilor lui Hans Klemm. Secţia pentru procurori a CSM a respins pe 13 noiembrie cererea lui Gheorghe Stan (motivarea hotărârii, AICI!), iar Secţia pentru judecători a admis pe 27 noiembrie cererea lui Lucian Netejoru (motivarea hotărârii, AICI!).

Secţia pentru procurori refuză să ia în calcul argumentele aduse în sprijinul ideii că afirmaţiile prin care conducerea Inspecţiei Judiciare este acuzată că răspunde la comenzi politice sunt de natură să afecteze reputaţia profesională a lui Gheorghe Stan. Prin urmare, în doar trei paragrafe, procurorii din CSM resping solicitarea inspectorului-şef adjunct.

"Secţia pentru procurori reţine că articolul apărut în data de 04.10.2018 pe site-ul www.g4media.ro, ce face obiectul raportului Inspecţiei Judiciare, se referă la puncte de vedere cu privire la adoptarea O.U.G. nr. 77/2018 pentru completarea art. 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, act normativ (lege lato sensu) care, potrivit principiului universalităţii (art. 15 din Constituţie) şi principiului egalităţii în faţa legii (art. 16 din Constituţie), nu poate viza aspecte privind cariera unei anumite persoane determinate.

În aceste condiţii, Secţia pentru procurori apreciază că susţinerile din spaţiul public analizate nu vizează aspecte concrete din exercitarea profesiei de către domnul Gheorghe Stan, atât în funcţia de inspector judiciar/ inspector şef adjunct, cât şi în funcţia de procuror.

În raport de considerentele de mai sus, Secţia pentru procurori va respinge cererea de apărare a reputaţiei profesionale, formulată de domnul procuror Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare", se arată în motivarea hotărârii Secţiei pentru procurori.

CITEȘTE ȘI: Combinaţia anti-toxine: Beneficiile consumului de zeamă de lămâie cu ulei de măsline

Secţia pentru judecători a CSM, în schimb, constată că se impune apărarea reputaţiei profesionale, după ce Filiala Braşov a Asociaţiei Procurorilor a acreditat ideea unor influenţe de natură politică în actul de justiţie, fără a prezenta dovezi sau punctul de vedere al celor vizaţi. Judecătorii din CSM fac trimitere la argumentele pentru care conducerea Inspecţiei Judiciare a fost desemnată să asigure interimatul şi după expirarea mandatelor, în condiţiile unui blocaj legislativ în desemnarea unei noi conduceri de către CSM.

Se constată că luarea de poziţie a procurorilor braşoveni nu cuprinde o relatare obiectivă asupra modului în care s-a asigurat interimatul funcţiei de inspector-şef al Inspecţeii Judiciare, fiind de natură să creeze suspiciuni opiniei publice cu privire la ocuparea unor funcţii cu importanţă deosebită asupra sistemului judiciar. Secţia pentru judecători reţine că judecăţile de valoare emise de Filiala Braşov a APR sunt în totalitate lipsite de suport, neavând la bază niciun element factual. Consecinţa acestor afirmaţii a fost alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea profesională a judecătorului vizat de respectivul comunicat.

"Secţia pentru judecători reţine că reputaţia profesională este o consecinţă a integrităţii morale şi profesionale de care trebuie să dea dovadă fiecare judecător şi procuror şi include atitudinea pe care magistratul o adoptă în relaţiile cu justiţiabilii, avocaţii, cu alţi colegi şi cu toate persoanele cu care intră în contact în exercitarea profesiei.

Având în vedere situaţia constatată prin Raportul nr. 7132/IJ/3193/DIJ/2018 al Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că afirmaţiile apărute în articolul intitulat 'Procurorii din Braşov se delimitează de criticile aduse de Asociaţia Procurorilor din România ambasadorului SUA, Hans Klemm şi o contestă pe preşedinta organizaţiei, Elena Iordache', publicat la data de 04.10.2018 pe site-ul www.g4media.ro, care preia comunicatul Filialei Braşov al Asociaţiei Procurorilor din România, raportat la contextul în care acestea au fost făcute şi la modalitatea de transmitere a informaţiei, au un caracter denigrator şi tendenţios, fiind făcute în scopul discreditării onoarei sau reputaţiei magistratului la care se referă.

Ca urmare, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că aceste afirmaţii sunt de natură să creeze o părere publică defavorabilă, care poate afecta reputaţia profesională a domnului judecător Lucian Netejoru, inspector-şef al Inspecţiei Judiciare", se arată în motivarea hotărârii Secţiei pentru judecători a CSM.

CITEȘTE ȘI: Forma BURICULUI îți dezvăluie predispoziția spre anumite afecțiuni .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.