Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos general în PSD, în spatele uşilor închise. Cum se anihilează reciproc taberele din partid

umbra susta

Apropierea Congresului extraordinar de sâmbătă a înfierbântat rău atmosfera şi aşa destul de tensionată din partidul care se manifestă, potrivit unor fruntaşi ai partidului, ca PDL-ul în ultimele zile ale "domniei lui Băsescu". S-a ajuns chiar ca unii candidați susținuți de președintele partidului să fie schimbați pe ultima sută, cu alți favoriți, lăsând impresia unui joc continuu. La fel se întâmplă și regional.

Citește și:Candidatură SURPRIZĂ la Congresul PSD: Nicolae Bănicioiu vânează o funcție importantă

Evident că bătălia principală se dă pentru funcțiile cu cea mai mare greutate - cele de președinte executiv și secretar general al partidului.

La funcția de președinte executiv lupta e destul de complicată. Și nu complicată pentru că Liviu Dragnea nu ar avea în acest moment forța să impună un om, ci mai ales pentru faptul că toți cei ofertați au declinat ofertele elegant, pentru diverse motive.

Cel ofertat inițial de Liviu Dragnea a fost actualul secretar general al PSD, Marian Neacșu. Cum după niște calcule făcute ar fi reieșit că acesta ar putea pierde la vot varianta a fost repede abandonată.

Următorul ofertat a fost actualul președinte executiv, Niculae Bădălău, în ciuda faptului că relațiile dintre Liviu Dragnea și el s-au răcit foarte mult. Acesta a refuzat oferta şi este foarte probabil să preia funcţia decorativă de preşedinte al Consiliului Naţional.

A urmat Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale și actual președinte al Consiliului Național al PSD. Acesta a mulțumit pentru ofertă și a declinat-o, susținând că o funcție de vicepreședinte regional este mulțumitoare în condițiile în care are treabă la minister.

Ofertată a fost și Viorica Dăncilă care ar fi spus potrivit surselor noastre că ”e prea mult să se expună atâta”, că are multă treabă la Guvern. Sunt însă destui cei care susţin că aceasta va fi "convinsă" să accepte.

Nu a scăpat nici Olguța Vasilescu. Aceasta s-a scuzat spunând că-şi doreşte să fie vicepreşedinte de regiune la femei.

Vezi şi: NU ignora aceste simptome: Semnele care îți arată că ai probleme cu bila

În partid se vorbește despre Carmen Dan, pentru că în contextul în care favoriții refuză, actualul ministru de Interne ar putea fi singurul om care să-i fie fidel lui Liviu Dragnea, indiferent cât de mult s-ar putea complica situația juridică a liderului PSD.

În acest moment, preşedintele PSD caută cu înfrigurare un candidat pentru funcţia de preşedinte executiv care să-i fie pe plac. Surse apropiate de acesta susţinut pentru STIRIPESURSE.RO că ar prefera o femeie pentru acest post... Cel mai probabil, Viorica Dăncilă se va "sacrifica" şi de această dată, pentru că partidul i-o cere.

Cert este că oricine va fi propunerea lui Liviu Dragnea pentru această funcţie îl va avea de "înfruntat" pe fostul ministru Nicolae Bănicioiu, deja înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte executiv.

La funcţia de secretar general se pare că propunerea va fi Marian Neacşu. Acesta va fi contracandidat de Codrin Ştefănescu şi va urma o luptă interesantă, ţinând cont de popularitatea acestuia în rândul liderilor PSD din teritoriu.

Sunt multe persoane în jurul lui Dragnea care l-au sfătuit, ţinând cont de atmosfera tensionată din partid din aceste zile, că poate ar fi mai bine ca la CEx-ul de vineri, care precede Congresul, să propună chiar amânarea Congresului.

Zona Bucureşti-Ilfov

Preferatul lui Liviu Dragnea pentru funcţia de vicepreşedinte este primarul Sectorului 5, Daniel Florea. Acesta se laudă în spaţiul politic cu relaţiile foarte apropiate de preşedintele PSD şi mai ales cu serviciile pe care i le-ar fi făcut acestuia în relaţiile internaţionale, în special în ce priveşte Israelul. Opoziţia la acesta este destul de mare, iar un parlamentar de Bucureşti ne-a spus, sub acoperirea anonimatului, că "dacă ţine aşa de mult la băiatul ăsta cu ciorapi flauşaţi, să-l ia Dragnea să-l ducă la Teleorman".

Organizaţia de Bucureşti, însă, are un alt favorit şi acesta este primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă. Vicepreşedintele la femei pe această zonă va fi Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Zona de sud-est

Liviu Dragnea insistă în această zonă cu şeful baronilor, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, mai ales după ce acesta a făcut scut public susţinând că preşedintele partidului nu are nicio legătură cu "statul paralel" şi cerându-le contestatarilor (în special lui Codrin Ştefănescu) să explice ei dacă nu cumva sunt agenţi ai "statului paralel" prin atacurile la Liviu Dragnea.

"Ce să caute relicva asta din secolul 19 în conducerea partidului? Adică a făcut ce a făcut ce a făcut şi a scăpat de Iliescu, ca să nu mai partice la şedinţele partidului, dar în schimb ne pricopsim cu un om care se comportă cu cetăţenii din Vrancea ca şi cu nişte vite", a spus un senator PSD din această regiune, sub acoperirea anonimatului.

Vezi şi: SURPRINZĂTOR: De ce are cafeaua efect de laxativ

La rândul său, un importat primar din această regiune, la fel de revoltat, ne-a spus că vicepreşedinte ar trebui să fie unul dintre preşedinţii de filială din noul val: "Ce, preşedinţii noştri nu contează?" În acest sens, au fost nominalizaţi fostul premier Mihai Tudose, preşedinte PSD Brăila, şi europarlamentarul Dan Nica, preşedinte al PSD Galaţi.

Potrivit informaţiilor noastre, o candidatură a lui Mihai Tudose ar avea succes în condiţiile în care acesta ar fi susţinut şi de puternica organizaţie din Constanţa. "Dacă s-ar băga Tudose sau Nica, la acest Congres s-ar bate oamenii Sultanului cu cei pe care îi propunem noi, adevăraţii pesedişti, care nu ne pierdem timpul stând la chermeze cu statul paralel."

La femei, favorită este deputata de Tulcea Mirela Furtună.

Zona Muntenia

În această regiune, favoritul lui Liviu Dragnea este Ciprian Pandrea, preşedintele PSD Călăraşi. Acesta a fost impus peste capul unor grei ca Niculae Bădălău sau Adrian Ţuţuianu. Potrivit informaţiilor noastre, majoritatea parlamentarilor şi aleşilor locali din această regiune au iniţiat o mişcare prin care îi solicită lui Adrian Ţuţuianu, preşedinte PSD Dâmboviţa, să îşi asume o candidatură. De reţinut faptul că aseară a fost un vot în unanimitate al PSD Dâmboviţa în favoarea lui Adrian Ţuţuianu, pentru ca acesta să-şi asume candidatura.

Vicepreşedinte la femei pe această zonă nu se cunoaşte încă, deşi până aseară favorită inconstestabilă era Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. Ulterior, aceasta a anunţat că nu va candida. Cele mai mari şanse le are Carmen Dan, ministrul de Interne.

În celelalte zone, lucrurile par oarecum clarificate şi nu există mari tensiuni, cel puţin până în acest moment.

Zona de Nord-Vest

Vicepreşedinte la bărbaţi va fi Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş.

La femei va fi Doina Pană (PSD Bistriţa Năsăud), fostul ministru al Apelor şi Pădurilor. O altă variantă ar fi Aurelia Fedorca, preşedinte PSD Satu Mare.

Zona Vest

Vicepreşedinte la femei va fi Natalia Intotero (PSD Hunedoara), ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni.

La bărbaţi va fi Mihai Fifor (PSD Arad), ministrul Apărării. Aici favorit era Vasile Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, dar pentru că nu puteau fi ambii vicepredinţi pe regiune din acelaşi judeţ, a renunţat în favoarea colegei lui.

Zona Centru

Vicepreşedinte la femei va fi Roxana Mînzatu (PSD Braşov), iar la bărbaţi va fi Bogdan Trif, ministrul Turismului (PSD Sibiu).

Zona de Nord-Est

La femei vicepreşedinte va fi senatoarea Doina Fedorovici, iar la bărbaţi va fi Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui. Favorit pentru această funcţie a fost însă Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, dar cum acesta are probleme mari cu ancheta de corupţie care îl vizează, nu poate să candideze.

Zona Sud-Vest

Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, va fi vicepreşedinte la femei, iar la bărbaţi va fi susţinut Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării şi preşedintele PSD Olt.

Lucrurile însă sunt destul de neclare. Cabinetul preşedintelui PSD de la Camera Deputaţilor arată în aceste zile ca un fel de sală de aşteptare, în care diferiţi preşedinţi de filiale, aleşi locali sau parlamentari influenţi vin să-şi negocieze individual sau în grup diferite funcţii. În acest context, favoriţii de ieri nu mai sunt favoriţii de azi, iar cei de azi nu au nicio siguranţă că se vor regăsi mâine pe listă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.