Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Bosnia: premierul a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru corupţie, într-un dosar de delapidare din pandemie

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Premierul Federaţiei Bosniei şi Herţegovinei, Fadil Novalic, a fost condamnat miercuri în primă instanţă la patru ani de închisoare într-un dosar de delapidare în achiziţia de ventilatoare chinezeşti pentru secţiile de ATI în timpul pandemiei de COVID-19, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

În anul 2020 au fost cumpărate din China 100 de ventilatoare în valoare de 5,4 milioane de euro destinate spitalelor federaţiei croato-musulmane, una din cele două entităţi care compun statul Bosnia şi Herţegovina, dar aceste aparate s-au dovedit a fi necorespunzătoare pentru tratarea bolnavilor.

Pe lângă Fadil Novalic, tribunalul din Sarajevo i-a condamnat de asemenea la şase, respectiv cinci ani de închisoare pe şeful protecţiei civile locale, Fahrudin Solak, şi pe un om de afaceri, Fikret Hodzicha. Însă titulara Finanţelor, Jelka Milicevic, a fost absolvită de acuzaţia de a nu fi împiedicat actul de delapidare.

Context

Conform actului acuzării, cei trei condamnaţi se fac vinovaţi de obţinerea de foloase băneşti personale din resursele statului, dare şi luare de mită, abuz de putere, spălare de bani şi falsificarea şi distrugerea de documente oficiale.

Procuratura a deschis investigaţia după ce a constatat că acel contract a fost încheiat fără licitaţie publică cu o companie privată al cărei obiect de activitate era comerţul cu fructe şi legume. Ventilatoarele, cumpărate la preţuri "umflate", au fost fabricate pentru ambulanţe şi erau inadecvate utilizării în mediul spitalicesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.