Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Olanda: Ministrul de Externe A DEMISIONAT, după ce a recunoscut că A MINȚIT o relatare despre Vladimir Putin

Halbe Zijlstra

Ministrul de externe olandez Halbe Zijlstra a demisionat marţi, la o zi după ce a recunoscut că a minţit atunci când a afirmat că luase parte, în 2006, la o întâlnire în care preşedintele rus Vladimir Putin ar fi evocat planurile sale privind o 'Rusie Mare', transmit Reuters şi AFP.

Incidentul a pus în dificultate coaliţia guvernamentală a premierului Mark Rutte, ce dispune de o majoritate fragilă în parlamentul olandez, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ce salariu IMPRESIONANT are șeful unității de ELITĂ DNA Ploiești – Cât de bogat e, de fapt, Lucian Onea

Vizibil emoţionat atunci când a luat cuvântul în plenul forului legislativ, Zijlstra a anunţat că a decis să demisioneze întrucât situaţia risca să afecteze activitatea Ministerului de Externe.

''Trăim într-o ţară unde adevărul contează. Iată de ce nu văd altă opţiune decât aceea de a demisiona'', a spus Halbe Zijlstra, care a condus diplomaţia olandeză pentru mai puţin de patru luni.

Citește: Teodorovici a recunoscut: Viitoarele mame ar putea avea o indemnizație mai mică- Cum va soluționa problema

''Funcţia (de ministru al afacerilor externe) trebuie să fie mai presus de orice dubii, atât pe plan intern, cât şi în străinătate'', a adăugat el.

Acest scandal este primul test serios pentru coaliţia guvernamentală condusă de Rutte după preluarea noului mandat, în octombrie anul trecut.

Citește și: Nu i-a venit să creadă! Câți bani a primit Becali moștenire de la tatăl său

Halbe Zijlstra a recunoscut luni că a minţit când a spus că a luat parte, în 2006, la o întâlnire în care Putin ar fi evocat planurile sale privind o 'Rusie Mare'. Zijlstra pretinsese că l-a auzit pe şeful statului rus vorbind despre ambiţiile sale expansioniste în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri la casa de vacanţă a lui Vladimir Putin, în 2006. La acea vreme, Halbe Zijlstra lucra pentru compania petrolieră olandeză Shell.

Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul De Volkskrant, ministrul olandez a recunoscut însă că nu a participat la întâlnirea respectivă, ci a 'împrumutat' anecdota de la o persoană a cărei identitate a dorit să o protejeze.

Citește și: Este oficial! El este românul care intră în administrația Trump – Ce instituție va conduce

În versiunea iniţială, pe care Halbe Zijlstra a început să o relateze la conferinţele partidului VVD (liberal, al premierului Mark Rutte) în 2014, el a susţinut că se afla într-o încăpere din spate a vilei când l-a auzit pe Putin definind 'Rusia Mare' drept 'Rusia, Belarus, Ucraina şi statele baltice', şi adăugând că şi 'Kazahstanul ar fi bine de avut'.

Îndoieli despre veridicitatea afirmaţiilor lui Zijlstra au apărut când fostul director executiv al Shell, Jeroen van der Veer, a declarat pentru De Volkskrant că actualul ministru nu a fost prezent la întâlnirea din 2006. Zijlstra a recunoscut că nu a luat parte, dar a insistat că substanţa istoriei este adevărată.

Citește și: O lege care va intra în vigoare peste trei luni va face prăpăd: Mii de români sunt vizați – ce trebuie să facă pentru a nu fi sancționați .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.