Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Portugalia. Pe fondul crizei INCENDIARE, autorităţile anunţă PRĂBUŞIREA unui avion

SBS TV
avion, foc, portugalia

Într-o Portugalie bulversată de uriaşul incendiu care a făcut ravagii în centrul ţării, autorităţile locale, ce par cuprinse de o stare de febrilitate, au anunţat din eroare prăbuşirea unui avion al companiei Canadair, în contextul în care polemicile despre circumstanţele în care au murit unele dintre 64 de victime s-au acutizat, informează AFP, potrivit agerpres.

Incendiile s-au răspândit brusc marţi după-amiază în regiunea Pedrogao Grande, unde izbucniseră sâmbătă, obligând autorităţile să evacueze 40 de sate ameninţate de flăcări. Focul părea să scadă în intensitate marţi seară, potrivit lui Jorge Gomes, Secretar de Stat de la Ministerul de Interne, care a vorbit despre "ploi intense în anumite zone".

Citeşte şi: 'S-a EVITAT ce era mai rău în atacul de la Bruxelles'

În paralel, anunţul făcut de Protecţia Civilă despre prăbuşirea unui avion Canadair în acea regiune a contribuit la creşterea anxietăţii generale, înainte de a fi corectat, spre confuzia generală, de Comandamentul regional al aceleiaşi agenţii portugheze.

"Sunt în măsură să afirm că niciun avion închiriat de Autoritatea pentru Protecţie Civilă (...) sau care operează pe teritoriul naţional nu s-a prăbuşit", a declarat Vitor Vaz Pinto, vizibil stânjenit pentru faptul că se afla în situaţia de a explica modul în care o astfel de eroare a putut să fie comisă.

În schimb, el nu a eliminat posibilitatea prăbuşirii unui avion civil, care nu are legătură cu operaţiunile demarate pentru stingerea incendiilor. A evocat şi ipoteza "exploziei unor butelii de gaz" într-o "rulotă abandonată", fapt care ar fi putut "să genereze confuzii".

11 avioane de luptă contra incendiilor, inclusiv aparate aparţinând Canadair, au fost desfăşurate începând de duminică de către Spania, Franţa şi Italia, în timp ce Portugalia a închiriat în acest scop două aeronave.

Citeşte şi: În pofida zvonurilor de închidere, festivalul cărnii de câine începe în China

În Gois, unde incendiu a reizbucnit cu o şi mai mare vigoare, cerul este din nou acoperit de un fum gros. 27 de cătune din comunitate au trebuit să fie evacuate, inclusiv un azil pentru bătrâni. Alte 13 cătune aflate la est de Pedrogao Grande au fost evacuate.

"Avem o situaţie gravă, care ar putea să devină extrem de gravă", a declarat primarul din Gois, Lurdes Castanheira, îngrijorat de refuzul anumitor locuitori de a-şi părăsi locuinţele.

Este cazul Soniei Pereira, în vârstă de 29, contactată de jurnaliştii de la AFP. Alături de alţi 12 localnici, ea nu va ţine cont de ordinul de evacuare. "Trebuie să ne protejăm casele. Am venit să îmi ajut prietenii care locuiesc aici", a declarat ea, în timp ce vântul împingea flăcările la doar câţiva metri de casa cea mai apropiată de pădure, înainte de a-şi schimba brusc direcţia, evitând cătunul Cabreira.

"Înţelegem că e dificil să îşi abandonezi casa. Ei vor să le apere, iar noi suntem aici pentru a-i salva pe oameni, dacă va fi nevoie", a explicat un pompier voluntar venit din Lisabona.

Citeşte şi: ALERTĂ: Elevi luaţi OSTATICI de un grup de islamişti din Filipine

În acelaşi timp, controversele creşteau în intensitate marţi seară în privinţa circumstanţelor dramei de pe "drumul morţii", drumul naţional 236, unde 47 de persoane au murit sâmbătă, dintre care 30 au fost prinse de flăcări în propriile automobile. Între victime se aflau multe familii care se întorceau de la o baie făcută într-un râu din apropiere.

Prim-ministrul Antonio Costa a cerut "lămuriri rapide" din partea Jandarmeriei, acuzată de unele dintre persoanele salvate că reprezentanţii ei - jandarmii portughezi - au dirijat o parte dintre oamenii care încercau să fugă chiar spre regiunea cuprinsă de flăcări.

"Când am ajuns pe IC8 (o şosea expres din apropiere), militarii nu ne-au lăsat să trecem. Întrucât ne-au cerut să ne continuăm drumul (spre şoseaua 236), am crezut că drumul era fără pericol, dar nu era aşa", a declarat Maria de Fatima, o supravieţuitoare a acelei tragedii, pentru un post TV local.

Jandarmii vor trebui să explice "motivul pentru care drumul naţional 236 nu a fost închis pentru circulaţie", dar şi motivul pentru care acel drum "a fost indicat de autorităţile competente ca o alternativă pentru ruta IC8" care era închisă, potrivit unei circulare semnate de şeful guvernului.

Citeşte şi: Zeci de morţi în Republica Centrafricană, în ciuda armistiţiului.

Aproximativ 1.200 de pompieri şi 400 de vehicule au rămas mobilizate în regiunea Pedrogao Grande marţi seară pentru a lupta cu incendiul al cărui bilanţ se ridică la 64 de morţi şi 157 de răniţi, dintre care şapte în stare gravă.

În Portugalia, la nivel naţional, peste 2.000 de pompieri s-au angajat în operaţiunile demarate pentru a stinge aproximativ 100 de focare de incendii.

Ei au beneficiat în regiunea Serta din centrul ţării de sprijinul oferit de 100 de pompieri trimişi de Spania, care i-au ajutat să protejeze satele ameninţate de flăcări.

Focul a fost în cele din urmă stăpânit. "Acum suntem desfăşuraţi într-un dispozitiv în jurul acestui sector, pentru a asigura misiunea noastră de supraveghere", a declarat coordonatorul contingentului spaniol, căpitanul Humberto de Prado.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.