Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Spania: Premierul desemnat nu a primit votul parlamentului

steag spania

După mai multe ore de dezbateri tensionate, parlamentul spaniol a respins miercuri seară învestirea liderului socialist Pedro Sanchez în funcţia de premier, acesta obţinând numai 130 de voturi favorabile, în condiţiile în care majoritatea absolută este de 176 de voturi, transmite agenţia EFE.

El se poate prezenta din nou vineri în faţa legislativului pentru a doua şi ultima încercare de a primi votul de încredere, de data aceasta urmând să se ia în calcul nu majoritatea absolută, ci raportul dintre voturile favorabile şi cele de respingere. Astfel, dacă va exista un număr suficient de deputaţi care se vor abţine şi în acest mod numărul voturilor pentru învestirea cabinetului vor fi mai multe decât cele contra, atunci Pedro Sanchez îşi va trece guvernul.

Citește și: Soția unui patron de televiziune de știri din România, goală pușcă pe Facebook / Foto 18+

Însă această evoluţie este puţin probabilă întrucât atât Partidul Popular (PP), condus de premierul în exerciţiu, Mariano Rajoy, cât şi stânga radicală Podemos, condusă de Pablo Iglesias, au anunţat că vor vota împotriva guvernului propus de Sanchez.

Iglesias a purtat negocieri cu Sanchez pentru formarea unei coaliţii a stângii - care nici aceasta nu ar fi avut majoritatea -, dar le-a sistat după ce Partidul Socialist (PSOE) a ajuns la un acord cu Ciudadanos, partid pe care Podemos îl doreşte exclus din orice combinaţie politică.

Citește și: Fosta soție a unui ex-component al Generației de Aur se iubește cu un bărbat cu 15 ani mai mic

Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegerile din luna decembrie, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, PP şi PSOE au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă. Prin urmare, fragmentarea noului legislativ de la Madrid nu a permis alcătuirea unei majorităţi.

Premierul Rajoy a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Prin urmare, pe 1 februarie regele l-a desemnat pe Sanchez să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie.

Dacă liderul socialist nu obţine nici vineri un vot favorabil, va fi iniţiat procesul legislativ pentru organizarea alegerilor anticipate, ce ar urma să se desfăşoare în cursul verii, scrie agerpres.ro

Citește și: Cea mai tare mașină din lume a fost prezentată: Cât costă și ce poate să facă / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.