Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos la Casa Albă - Sute de simpatizanţi neonazişti sunt aşteptaţi duminică la un mare protest

trump, casa alba

Mai multe sute de simpatizanţi neonazişti sunt aşteptaţi duminică la Washington, în faţa Casei Albe, o adunare ce va avea loc sub o mare tensiune la un an de la incidentele sângeroase petrecute la Charlottesville (statul Virginia), relatează AFP, citat de Agerpres.

Organizaţia informală 'Unite the Right', care s-a aflat la originea adunării de la Charlottesville, a primit autorizarea de a reuni 400 de persoane în Piaţa Lafayette, în faţa reşedinţei prezidenţiale, începând de la ora 17.30, pentru doar două ore.

Miza principală va fi împiedicarea oricărui contact între manifestanţi şi contramanifestanţi, aşteptaţi de asemenea în Piaţa Lafayette.

Un important dispozitiv de poliţie a fost instalat, în principal pentru a împiedica cele două grupuri să intre în contact, pe mai multe artere fiind impusă interdicţie de circulaţie.

Iniţiatorul manifestaţiei de anul trecut, Jason Kessler, ceruse autorizaţie pentru o nouă adunare la Charlottesville, dar municipalitatea a refuzat să i-o acorde.

Micul oraş din Virginia, situat la mai puţin de 200 km sud de Washington, nu doreşte să retrăiască evenimentele din 12 august 2017, când, după o manifestaţie de protest împotriva proiectului municipalităţii de a dezveli o statuie a generalului confederat Robert E Lee, au izbucnit ciocniri între susţinătorii supremaţiei albilor şi contramanifestanţi.

Un simpatizant neonazist a intrat atunci cu maşina în mulţimea de manifestanţi antirasişti, omorând o femeie de 32 de ani, Heather Heyer, şi rănind 19 persoane.

'Ştim că duminică vor veni oameni în oraşul nostru în unicul scop de a-şi revărsa ura', a declarat primarul Washingtonului, Muriel Bowser, precizând că nu se pune problema împiedicării evenimentului, pentru că primul amendament din Constituţia americană protejează libertatea de exprimare.

Într-un interviu difuzat vineri de postul public de radio NPR, Jason Kessler şi-a exprimat dorinţa ca evenimentul de duminică să fie unul 'liniştit' şi a luat în mod public distanţă de mişcarea neonazistă. 'Nu vreau neonazişi la adunarea mea, nu sunt bine-veniţi', a dat el asigurări.

'Sper că după aceea voi putea discuta sau dezbate cu reprezentanţi ai Black Lives Matter (mişcare contra violenţelor care îi vizează pe negri, n.red.) sau ''antifa'' (mişcări antifasciste, n.red.), pentru că eu cred că trebuie să avem acest dialog', a mai spus el.

Sâmbătă, preşedintele Donald Trump a condamnat, pe Twitter, 'toate tipurile de rasism şi acte de violenţă'. "Marşul de la Charlottesville, în urmă cu un an, a dus la moarte şi divizări lipsite de sens", a notat Trump, care a fost puternic criticat pentru că nu a condamnat niciodată în mod clar manifestaţiile neonaziste după evenimentele din august 2017.

"Trebuie să ne unim ca Naţiune. Pace tuturor americanilor", a adăugat preşedintele.

Numeroşi observatori îi reproşează lui Donald Trump că a favorizat, în timpul campaniei şi după victoria în alegeri, emergenţa unui discurs extremist pro-alb lipsit de complexe.

La Charlottesville, chiar dacă nu a fost autorizată nicio manifestaţie, autorităţile au luat importante măsuri de securitate, după ce au fost debordate în timpul ciocnirilor din 12 august 2017. Guvernatorul Virginiei, Ralph Nortam, a decretat stare de urgenţă, iar zona pietonală din centrul oraşului, unde au avut loc incidentele de anul trecut, a fost împrejmuită cu grilaje, bariere de beton şi maşini oficiale, cu numai două puncte de intrare pentru pietoni.

Sâmbătă, câteva zeci de militanţi 'antifa', îmbrăcaţi în negru, au participat la un scurt marş în acest cartier, încadraţi îndeaproape de poliţie.

Pe străzile pietonale, mai multe persoane au atârnat pancarte pe care scrie 'C-ville is love', şi panglici în memoria lui Heather Heyer, al cărei nume îl poartă acum o stradă din Charlottesville. Numeroase jerbe de flori au fost depuse la locul unde a fost ucisă tânăra, iar zeci de poliţişti patrulau pe străzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.