Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS TOTAL în Italia: Matteo Renzi A DEMISIONAT

matteo-renzi-premier-2

Matteo Renzi, care a reuşit să-şi întoarcă toată lumea împotrivă în câţiva ani, după ce a fost considerat copilul drag al politicii italiene, este marele perdant al alegerilor legislative de duminică din Italia, iar această înfrângere îl obligă să cedeze conducerea Partidului Democrat (PD, centru-stânga), scrie AFP.

În alegerile europene din 2014, PD a obţinut 40% din voturi, sub impulsul impetuosului lider. Însă, duminică el a căzut la 19%, un eşec usturător pentru Renzi, în vârstă de 42 de ani, chiar dacă scorul său rămâne de invidiat de mulţi dintre partenerii săi de centru-stânga din Europa, scrie news.ro.

Citește și: Investiție URIAȘĂ! Ce mare combinat din România a fost modernizat

"Matteo a devenit în câteva luni liderul politic cel mai puţin iubit din Italia”, scria la sfârşitul lui ianuarie săptămânalul Espresso, apropiat PD.

”Eu nu-mi explic această ură faţă de Matteo Renzi”, mărturisea, pentru AFP, Giovanni Orsina, un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Luiss din Roma.

Citește și: În sfârșit, românii cu rate primesc o veste bună! Anunțul făcut, AZI, Banca Națională a României

Originar din Toscana, el are o personalitate considerată adesea arogantă şi un pic autoritaristă.

El şi-a trădat unele promisiuni, precum cea din 2012 de a face din Italia ”ţara în care îţi găseşti de lucru fiindcă ştii ceva şi nu pentru că cunoşti pe cineva”, scrie Espresso. Însă el s-a înconjurat de oameni loiali lui, toscani ca el, un ”cerc magic”, în prezent sursa unora dintre problemelor cu care se confruntă.

Citește și: Dezvăluire pe surse! Amenzi USTURĂTOARE pentru aceste importante companii, pe fondul GERULUI!

Matteo Renzi a negat mereu orice favoritism, spunând că i-a ales întotdeauna ”pe cei mai buni” şi dând asigurări că dă dovadă de ”spirit de echipă”, în timp ce unii îl acuză că a acţionat adesea singur, fără să ţină cont de diverse sensibilităţi în interiorul propriului partid.

El nu a putut, astfel, să împiedice ”frondori” din PD să plece din partid pentru ca să formeze o nouă mişcare de stânga - "Liberi e uguali" (Liberi şi egali).

Citește și: Anunț pentru milioane de polițiști! Ce li se va plăti, mai nou

”RENZUSCONI”

Panta îndelungatei sale coborâri a început în decembrie 2016, când visul său, al unei Italii ”mai eficiente şi mai simple”, s-a izbit de respingerea fără drept de apel a refoemei constituţionale pe care a propus-o prin referendum.

Ajuns la conducerea PD la sfârşitul lui 2013, pe când era primarul Florenţei, fără să mai fi făcut parte din Parlament sau să fi fost ministru, el promitea să-i ”caseze” pe şefii din partidul său şi pe alţii.

Citește și: Lovitură de proporții încasată de Casa Regală! A fost tras pe LINIE MOARTĂ

Absolventul de drept, mândru de anii în care a fost cercetaş catolic, căsătorit cu o profesoară şi tatăl a trei copii, a îndepărtat astfel nume grele ca al fostului premier Massimo D'Alema, care nu l-a iertat, sau al fostului primar al Romei Walter Veltroni.

El a preluat conducerea Guvernului în februarie 2014 şi l-a împins fără menajamente afară pe Enrico Letta, fostul număr doi în PD, căruia i-a trimis un tweet celebru - "Enrico stai sereno" (Enrico, stai liniştit) cu nici o lună mai înainte.

Citește și: Simona Halep le-a luat fața adversarelor în 2018: Ce loc ocupă în topul câștigurilor din circuitul feminin și ce titlu a câștigat

Extrem de dinamic şi ambiţios, Matteo Renzi şi-a păstrat aerul unui adolescent, cu un accent toscan şi un uşor sâsâit.

Mare utilizator de reţele de socilizare, el este neobosit, reuşind să înlănţuie mitinguri în nordul şi sudul peninsulei, fără să neglijeze presa tradiţională, în care este foarte prezent.

O vreme aliat cu Silvio Berlusconi pe tema reformării instituţiilor, el nu poate să conteze pe o alianţă ”europfilă” - "Renzusconi" - după modelul german, cu centrul-dreapta al bătrânului miliardar, la rândul său abandonat de alegători.

Citește și: Surse PSD: cine i-ar lua locul lui Liviu Dragnea după Congresul PSD! Planul din umbră .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.