Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOSUL continuă în Polonia: Ce va face astăzi președintele Duda

The Guardian
protest polonia

În plină contestaţie socială, preşedintele polonez, Andrzej Duda, a început duminică o serie de întâlniri cu liderii partidelor reprezentate în Parlament printre care unii îi acuză pe conservatorii aflaţi la putere de derivă antidemocratică, a anunţat purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

Câteva mii de persoane s-au adunat încă o dată duminică la Varşovia, în continuarea manifestaţiilor organizate de vineri pentru a protesta faţă de tentativa de a limita accesul presei în Parlament şi adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiţii pe care opoziţia le consideră ilegale.

La finalul întâlnirii cu preşedintele Andrzej Duda, liderii partidelor Nowoczesna (liberal), PSL (Partidul Ţărănesc) şi Kukiz'15 (antisistem) au afirmat presei că au reiterat în faţa şefului statului apelul lor de a se reveni asupra restricţiilor prevăzute pentru mass-media şi a convoca o nouă şedinţă parlamentară marţi pentru dezbateri conform regulamentelor şi reluarea votului vineri, în special pentru buget.

Citește și: Ucraina e iar în RĂZBOI: Mai mulți militari au fost UCIȘI în confruntări

"Preşedintele a cerut analize juridice referitoare la partea din sesiunea parlamentară" consacrată votului ale cărui modalităţi au fost puse sub semnul întrebării de opoziţie, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Marek Magierowski.

Sâmbătă, principalele partide de opoziţie au anunţat că vor sesiza justiţia pe subiectul votului din ziua precedentă.

Andrzej Duda, care joacă rolul de mediator şi încearcă să modereze criza politică, urma să îl primească în cursul serii pe liderul celui mai mare partid de opoziţie (PO, centrist), Grzegorz Schetyna, înainte de a se întâlni luni cu şeful partidului aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, şi cu preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului, Marek Kuchcinski.

Duminică, manifestanţii antiguvernamentali s-au adunat în faţa sediului Curţii Constituţionale pentru a-i mulţumi preşedintelui acesteia, Andrzej Rzeplinski, al cărui mandat se încheie la 19 decembrie. El simbolizează rezistenţa la o serie de legi având ca scop să preia controlul asupra acestei instanţe care veghează la conformitatea legilor cu Constituţia.

Succesiunea acestuia face obiectul unei dispute între Curtea Constituţională, unde majoritatea judecătorilor se opune reformelor iniţiate de PiS, şi Parlament. Dominat de conservatori, legislativul consideră că Tribunalul Constituţional este un instrument în mâinile opoziţiei şi suscită îngrijorări în rândul instituţiilor europene.

Manifestanţii s-au deplasat ulterior în faţa sediului Parlamentului. În interior, deputaţi din opoziţie continuă să ocupe sala de şedinţe şi accesul este în continuare interzis presei, anunță Agerpres.

Parlamentul polonez, dominat de conservatorii populişti, adoptă din ce în ce mai multe legi denunţate de opoziţie ca fiind antidemocratice. Acţiuni de contestare sunt organizate de luni de zile în Polonia pentru a contracara aceste măsuri, care pun în pericol, potrivit opoziţiei, independenţa justiţiei, independenţa mass-media şi libertăţile individuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.