Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haosul de la Bahmut - Armata Ucrainei dezvăluie că Rusia bombardează cu fosfor și muniție incendiară

captura Twitter
explozie bahmut

Rusia continuă să-şi concentreze eforturile ofensive în jurul oraşelor ucrainene de pe frontul de est - Avdiivka, Mariinka, Lîman şi Bahmut -, unde continuă luptele urbane şi unde forţele ruse continuă să folosească bombe incendiare şi cu fosfor, potrivit unui buletin militar difuzat luni de Statul Major al forţelor armate ucrainene, citat de EFE.

''Luptele continuă în oraşul Bahmut; ocupantul bombardează oraşul cu muniţie incendiară şi cu fosfor'', se arată în buletin, care informează că 55 de atacuri ruseşti au fost respinse de forţele ucrainene pe întreg frontul de est. Potrivit armatei ucrainene, Rusia continuă să-şi limiteze acţiunile ofensive la cele patru oraşe din estul Ucrainei menţionate. În regiunile Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei şi controlate parţial de Rusia, forţele ruse continuă să se pregătească pentru a-şi apăra poziţiile în contextul aşteptatei contraofensive ucrainene.


În Zaporojie au loc evacuări

Autorităţile de ocupaţie din Zaporojie evacuează civili departe de linia frontului, uneori cu forţa, potrivit armatei ucrainene. Statul Major ucrainean a informat şi despre "tacticile de teroare" pe care Federaţia Rusă le foloseşte împotriva localităţilor din provinciile Harkov (nord-est), Herson, Nikolaev şi Odesa (sud), asupra cărora forţele ruse au lansat duminică seară 16 atacuri cu rachete. "Din păcate, există civili morţi şi răniţi, precum şi clădiri cu mai multe etaje, case private şi alte infrastructuri private distruse", se arată în buletin. De altfel, general colonelul Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor terestre ucrainene, a declarat duminică târziu că Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra Bahmutului, folosind arme grele şi echipamente mai avansate împotriva oraşului şi regrupându-şi trupele, în speranţa că va reuşi să-l cucerească până marţi, 9 mai, când Moscova sărbătoreşte Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste. Sîrskîi s-a jurat că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i împiedica pe ruşi să cucerească Bahmutul, potrivit Reuters. ''Astăzi, este important să luăm decizii cât mai repede cu putinţă şi să anticipăm acţiunile inamicului'', a transmis Sîrskîi pe canalul său Telegram.

''Ruşii încă mai speră să cucerească oraşul până pe 9 mai. Misiunea noastră este să împiedicăm acest lucru'', a insistat el. Totodată, şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat luni că mercenarii săi continuă să avanseze în Bahmut şi că aşteaptă muniţia promisă de Ministerul Apărării rus, potrivit EFE. ''În această zi, avansul unităţilor companiei militare private Wagner a fost de până la 280 de metri în diferite sectoare. Am avansat 53.000 de metri (pătraţi). Sub controlul duşmanului mai rămân 2,37 de kilometri pătraţi. Continuăm să avansăm. Aşteptăm să primim muniţia'', a declarat Prigojin într-un mesaj audio publicat luni pe Telegram. Bătălia pentru Bahmut, care înainte de invazia rusă asupra Ucrainei avea o populaţie de 70.000 de oameni, are o importanţă simbolică pentru ambele părţi. Moscova vede Bahmutul drept un punct de cotitură pentru atacarea altor oraşe ucrainene, în timp ce Kievul a declarat în trecut că apărarea Bahmutului permite armatei sale să-şi pregătească mult-aşteptata contraofensivă. Separat, EFE relatează că forţele armate ucrainene au atacat în timpul weekendului opt depozite de arme, muniţie şi tehnică militară aparţinând forţelor ruse pe teritoriile pe care acestea le ocupă în Ucraina.

Duminică, forţele ucrainene au lovit cu rachete şi artilerie ''două posturi de comandă, două zone de concentrare de arme şi echipament militar ale ocupanţilor şi trei depozite de muniţii ale inamicului'', a anunţat Statul Major ucrainean într-un buletin difuzat luni. În fine, potrivit Reuters, un oficial instalat de Moscova a declarat duminică seară că 1.679 de persoane, între care 660 de copii, au fost evacuate din zone din apropierea centralei nucleare Zaporojie. ''(Evacuaţii) au fost deja plasaţi într-un centru de cazare temporară din Berdiansk pentru rezidenţii teritoriilor aflate pe linia frontului din regiunea Zaporojie'', a declarat Evgheni Baliţki, guvernatorul instalat de Rusia în teritoriul aflat sub controlul Moscovei din regiunea Zaporojie, într-un mesaj pe Telegram. Berdiansk este un oraş-port situat în sud-estul Ucrainei, pe ţărmul Mării Azov, care a fost ocupat de Rusia încă de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei, în februarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.