Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Harghita: Salvamontiştii au avut aproximativ 300 de intervenţii de la începutul sezonului de iarnă

salvamont
salvamont

Salvamontiştii harghiteni au intervenit în aproximativ 300 de cazuri de la începerea sezonului de iarnă, atât pentru ajutorarea persoanelor care au suferit accidente pe pârtii, dar şi pentru salvarea celor care s-au rătăcit pe traseele din zonele montane.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în weekend-uri pârtiile sunt foarte aglomerate, în ultima vreme venind în judeţ şi turişti din străinătate, lucru care nu prea s-a întâmplat în ultimii doi ani.

"Se schiază peste tot, avem zăpadă din belşug, mai puţin în staţiunile mai joase, dar şi acolo există zăpadă artificială. Ne apropiem de 300 de cazuri de la începutul sezonului, din 20 decembrie. Mai ales în weekend (se intervine - n.r.) pentru că în cursul săptămânii se simte primăvara şi nu sunt atâţia oameni pe pârtii, dar în weekend pârtiile sunt pline, sunt foarte, foarte mulţi oameni şi pot să spun că stratul zăpezii şi pârtiile sunt într-o stare excelentă. (...) Schiorii sunt atât din judeţ, cât şi din alte părţi ale ţării, dar şi din afara României. Din fericire, avem turişti şi din străinătate, cu precădere din Ungaria, au început iar să vină, ceea ce ne bucură", a declarat Fekete Ors.

Majoritatea intervenţiilor salvamontiştilor au fost pentru ajutorarea persoanelor care s-au accidentat pe pârtii, fiind înregistrate numeroase cazuri de entorse, fracturi, lovituri sau tăieturi, iar restul au vizat salvarea persoanelor care s-au rătăcit pe traseele montane.

"99 % dintre intervenţii au fost pe pârtiile de schi, unde am avut cazuri foarte, foarte serioase, dar, din fericire, nu am avut decedaţi pe pârtii, aşa cum a fost anul trecut. În general sunt lovituri, fracturi, tăieturi, entorse, de care sunt mai multe zeci, în fiecare săptămână. 1% din cazuri au fost rătăciri, am avut mai multe cazuri de maşini care s-au rătăcit, din cauza GPS-ul şi le-am scos din zăpadă şi au fost şi câteva cazuri de rătăciri din cauza ceţii", a arătat şeful salvamontiştilor harghiteni.

Acesta a mai precizat că sezonul de schi va continua în judeţ şi în următoarele săptămâni şi le recomandă schiorilor să aibă răbdare, să fie atenţi la cei de lângă ei, să folosească echipament de protecţie corespunzător şi să aleagă pârtiile potrivite pregătirii şi condiţiei lor fizice.

Totodată, Fekete Ors a mai spus că în zonele joase, unde nu mai este zăpadă, cum este Cheile Vârghişului, salvatorii montani au demarat deja acţiunea de evaluare a traseelor turistice, pentru a vedea ce pagube au suferit pe timpul iernii, şi au început amenajarea şi curăţarea celor afectate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.