Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HARTA care zguduie politica locală: Baronii care nu mai prind alegerile din 2016

bomba

Braţul lung al Justiţiei ajunge la tot mai mulţi aşa-zişi baroni locali. Acolo unde Justiţia nu ajunge la timp, intervine şi Justiţia Divină. Plecând de la premisa că toţi preşedinţii de consilii judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ ar putea fi încadraţi sub genericul "baroni locali", stiripesurse.ro vă prezintă o hartă a aleşilor care şi-au pierdut definitiv mandatul, au fost suspendaţi sau sunt pe cale să-şi piardă posturile câştigate în iunie 2012.

Unii dintre cei enumeraţi ar putea să scape în urma proceselor în care sunt implicaţi (păstrăm totuşi prezumţia de nevinovăţie). La fel de bine, ţinând cont de modul în care acţionează instituţii precum DNA şi ANI, pe această hartă ar putea apărea nume noi (am omis numele celor care sunt cercetaţi, dar care nu au fost trimişi încă în judecată pentru fapte ilegale care le-ar putea scurta mandatele). Cazuri cu potenţial sunt în Timiş, Dolj, Ialomiţa, Olt, dar şi în alte judeţe, în care presa a scris despre posibile fapte de corupţie, iar mascaţii ar putea începe oricând să bată la uşile oficiale.

În unele judeţe, alegerile anticipate sunt aşteptate de câteva luni. Posturile vacante de primari şi preşedinţi de consilii judeţene ar putea fi puse la bătaie începând cu luna februarie a anului 2015.

content-image

Judeţul ARGEŞ [AG] Primarul suspendat al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc (PSD), arestat la domiciliu.

Judeţul BACĂU [BC] Primarul suspendat al municipiului Bacău, Romeo Stavarache (PNL), arestat la domiciliu.

Judeţul BISTRIŢA-NĂSĂUD [BN] Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu (PSD), are termen la ÎCCJ pe 26 ianuarie, în procesul cu ANI. Edilul este acuzat de incompatibilitate de ANI şi a pierdut toate procesele la instanţele inferioare.

Judeţul BOTOŞANI [BT] Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu (PNL), a fost condamnat în martie 2014 la 6 luni de închisoare cu suspendare. Recursul acestuia se judecă în prezent la Curtea de Apel Suceava.

Judeţul BRĂILA [BR] Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), a fost revocat din funcţie în urma unei sentinţe a ÎCCJ. Acesta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese şi a săvârşit "infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie".

Judeţul BRAŞOV [BV] Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu (PNL), se află în arest preventiv. DNA îl acuză de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Judeţul BUZĂU [BZ] Preşedinte Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu (trecut de la PNL la PSD în septembrie 2014), a fost prins în flagrant, sâmbătă, 6 decembrie, în timp ce lua mită. Acesta a fost reţinut de DNA.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală (PSD), este şi el trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

Judeţul CLUJ [CJ] Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu (PNL), şi-a dat demisia pe 3 octombrie 2014. Acesta este judecat în stare de arest la domiciliu pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.

Judeţul CONSTANŢA [CT] Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), este cercetat de DNA în cinci dosare. Acesta a fost eliberat din arestul preventiv pe 5 decembrie şi plasat sub control judiciar.

Şi primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre (PSD), este cercetat în mai multe dosare de corupţie.

Judeţul DÂMBOVIŢA [DB] Primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga (PDL), a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Prefectul de Dâmboviţa a dispus încetarea mandatului de primar al lui Boriga. O dată pentru alegerea unui alt primar nu a fost încă stabilită.

Judeţul HARGHITA [HR] Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba (UDMR), a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Acesta a avut şi o interdicţie de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă de 3 luni, în vara anului 2013.

Judeţul HUNEDOARA [HD] Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ (PNL), este cercetat de DNA sub control judiciar. Moloţ este acuzat de trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Judeţul MEHEDINŢI [MH] Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), se află în arest la domiciliu. Acesta este acuzat de DNA de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu.

Judeţul NEAMŢ [NŢ] Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă (UNPR), a decedat pe data de 22 noiembrie 2014.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, se află în arest preventiv şi urmează să fie suspendat din funcţie. Edilul este anchetat în Dosarul Microsoft.

Judeţul PRAHOVA [PH] Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (PSD), a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Judeţul SĂLAJ [SJ] Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu (PNL), a fost declarat incompatibil de ANI. Curtea de Apel Cluj a menţinut decizia ANI, iar edilul mai are o ultimă speranţă la ÎCCJ.

Judeţul SATU-MARE [SM] Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef (PLR), a fost declarat incompatibil de ANI. Curtea de Apel Oradea a menţinut decizia ANI, iar Ştef mai are o şansă la ÎCCJ. În aceeaşi situaţie se află şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica (PSD).

Judeţul SIBIU [SB] Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindea (PSD), riscă să-şi piardă funcţia din cauza unui conflict de intere. Acesta a fost trimis în judecată pentru că şi-ar fi angajat ilegal soţia la biroul parlamentar, pe vremea când era deputat.

La Primăria Municipiului Sibiu se vor organiza alegeri anticipate după ce primarul Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României. (Introdus pe listă doar pentru că este un ales local care îşi pierde mandatul înainte de 2016.)

Judeţul VÂLCEA [VL] Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea (PSD), a decedat pe data de 3 decembrie 2014.

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu (PNL), a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. În locul său, consiliul local a desemnat un primar interimar de la PSD. Încă nu s-a stabilit o dată pentru alegerea unui nou primar.

Judeţul VRANCEA [VN] Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan (PSD), este trimis în judecată pentru fapte de corupţie încă din 2006. Acuzaţiile care i se aduc sunt de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Procesul său a ajuns joi, 4 decembrie, la a 33-a amânare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.