Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hartă – Dronele care au atacat Moscova au căzut în apropiere de reședința lui Vladimir Putin și a lui Serghei Șoigu: acoliții liderului rus, aproape de incident

hartă drone

Moscova a fost atcată cu drone, iar o parte din ele ar fi căzut în apropierea reședinței lui Vladimir Putin însuși, precum și în apropierea casei ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, scrie pe Telegram organzația politică „Rusia Deschisă”, fondată de omul de afaceri rus din exil Mihail Hodorkovski împreună cu acționarii firmei sale, Iukos.

Postul  TV de stat "Russia-24" se concentrează în știrile post-eveniment pe faptul că clădirile au fost ușor avariate și că toate dronele au fost "suprimate". Posturile de televiziune rusești nu și-au întrerupt emisiunile pentru buletine de știri speciale, iar pe Rossiya-24 TV nu există regim de „ultimă oră” sau „breaking news” - așa cum se întâmplă de obicei în timpul evenimentelor de urgență, remarcă sursa citată.

„În Moscova, a fost vorba de cartierele prestigioase din sud-vest. În suburbiile Moscovei - autostrada Rublevskoye și suburbiile sale, unde locuiesc acoliții lui Putin: oligarhi și funcționari”, susține organizația, care a întocmit o hartă cu locurile în care au căzut dronele.

„Una dintre drone a căzut în satul Ilyinskoe - la doar 3 kilometri de reședința președintelui Putin din Novo-Ogarevo.

În satul Znamenskoe se află proprietatea prietenului lui Putin, Gennady Timchenko. Alături se află reședința din Gorki-9 a premierului Mihail Mishustin și casa lui Kirill Shamalov, ginerele fostului președinte. În apropiere locuiesc tatăl guvernatorului regiunii Moscova, senatorul Iury Vorobiev și ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Vilele celor mai apropiați prieteni ai lui Putin, Arkadi și Boris Rotenberg, se află față în față în satul Zhukovka din polul Ilyinskoe. Iar alături se află casa amantei lui Șoigu, Elena Șebunova. În așezarea Landscape, Serghei Kirienko are o casă. Igor Sechin are o casă în Barvikha. Fosta dacie Mikoyan este deținută de Viktor Zolotov, șeful Serviciului Federal de Gardă.

În Arkhangelskoye se află casa lui Valery Zorkin, șeful Curții Constituționale, care zilele trecute i-a adus lui Putin o hartă a Europei cu Ucraina absentă de acolo (care ulterior s-a dovedit a fi prezentă).

În Razdory (unde a mai zburat o dronă) locuiesc amanta șefului VTB, Naila Asker-Zade, ministrul adjunct al apărării Ruslan Tsalikov, soacra lui Chemezov, Liudmila Rukavishnikova.

Drona se îndrepta spre satul Vlasikha - postul central de comandă al Forțelor de rachete strategice de acolo”, a arătat organizația Rusia Deschisă (Open Rusia) pe Telegram.

În 2017, organizația a fost catalogată ca fiind indezirabilă de către procurorul general al Rusiei, iar site-ul său a fost interzis în Rusia. La 27 mai 2021, Open Russia a anunțat că își încetează operațiunile în Rusia pentru a-și proteja membrii de riscul de a fi urmăriți penal și de a fi încarcerați în țară. "Open Media" este acum cunoscută sub numele de "Mozhem Obyasnit".

Un oficial de rang înalt confirmă informația

Într-un mesaj postat pe Telegram, Aleksandr Hinştein, membru proeminent al Dumei de Stat din partea grupului parlamentar al Rusiei Unite (partidul de guvernământ), a declarat că trei dintre drone au fost doborâte deasupra a trei districte din Rubliovka, dintre care unul se află la doar 10 minute de mers cu maşina de Novo-Ogariovo, reşedinţa lui Putin din afara Moscovei, informează Agerpres.

Comitetul de anchetă rus, care a început să investigheze atacul cu drone, a confirmat că dronele au fost doborâte deasupra districtului Odinţovski, care include şi Rubliovka.

Rubliovka, un mozaic de reşedinţe de elită situate în pădurile din vestul Moscovei, unde preţurile la imobiliare au fost cândva printre cele mai ridicate din lume, găzduieşte o mare parte din elita politică, economică şi culturală a Rusiei.

În afară de Putin, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev şi premierul Mihail Mişustin ar deţine case în zona Rubliovka, la fel ca mulţi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia.

Șeful mercenarilor Wagner reacționează dur

Într-o declaraţie publicată pe Telegram de către serviciul său de presă, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a dat vina pentru atacul cu drone pe oficialii militari de rang înalt care locuiesc în suburbiile de lux ale Moscovei.

Prigojin, cunoscut pentru limbajul său direct, presărat cu înjurături, i-a prezentat în repetate rânduri pe locatarii din Rubliovka ca pe o elită deconectată, insuficient de angajată în campania din Ucraina, şi a atribuit şefilor de rang înalt de la conducerea armatei responsabilitatea pentru eşecurile Rusiei pe câmpul de luptă. "De ce naiba permiteţi ca aceste drone să zboare până la Moscova? Cui îi pasă dacă zboară spre casele voastre din Rubliovka! Nu au decât să vă ardă casele!", declară Prigojin.

Moscova acuză Kievul

Ministerul rus al Apărării a acuzat imediat după incident Kievul de „act terorist al regimului de la Kiev” (continuarea aici).

Reacția Ucrainei

Biroul Președintelui Ucrainei a reacționat la atacul cu drone asupra Moscovei, consilierul şefului instituţiei, Mihailo Podoliak, afirmând că, probabil, dronele rusești vor să se întoarcă la cei care le-au creat. "Ştiţi că intrăm în era inteligenței artificiale. Poate că nu toate dronele sunt pregătite să atace Ucraina și vor să se întoarcă la creatorii lor și să pună întrebări în consecință: de ce ne trimiteți să lovim copiii Ucrainei, Kievului și așa mai departe?" - a declarat consilierul (continuarea aici).

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.