Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HARTA GROAZEI: care e județul din România unde mor cei mai mulți copii sub un an

Corriere della Sera
bebelus sterilet

Din ce în ce mai mulți copii din România mor la vârste extrem de fragede. Harta mortalității infantile în România arată un clivaj major între județe, una dintre cauzele importante fiind gradul de dotare a maternităților. Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc în acest top, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în municipiul București, conform Mediafax.

 

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Ministrul austriac de Interne anunță că BILANȚUL MORȚILOR de la Viena a crescut la PATRU

Medicii neonatologi cer suplimentarea de echipamente medicale, cu predilecție incubatoare, în maternități și în Secțiile de Terapie Intensivă, reorganizarea de spații speciale pentru cazurile de COVID-19 și alocarea de personal, relevă datele unei consultări făcute de Organizația Salvați Copiii în perioada ianuarie-septembrie.

Pentru maternități, necesarul de incubatoare închise este în creștere în contextul pandemic, acestea fiind singurele mijloace de izolare a nou-născuților.

„Suntem într-un nou moment de presiune asupra sistemului medical și trebuie să ne concentrăm eforturile pentru întărirea spitalelor, pentru ca medicii să aibă la dispoziție aparatură performantă. Este dificil pentru un medic să știe că viața unui nou-născut depinde de un incubator care e ocupat de un alt prematur, care, și el, luptă pentru viață”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele Executiv Salvați Copiii România.

Conform statisticilor realizate în baza datelor furnizate de INS, județele unde mor cei mai mulți copii sub un an sunt Tulcea, Mehedinți, Constanța și Vrancea. La polul opus sunt București, Ilfov, Iași, Dâmbovița și Covasna. Pentru comparație în Tulcea rata mortalității infantile este 15,6 la mia de copii născuți vii, în timp ce la București este de doar 2,8%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.