Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hartă − Rusia a blocat din punct de vedere naval aproape în totalitate Ucraina

News Black Sea
marea neagră

Ucraina și-a exprimat îngrijorarea în fața OSCE cu privire la amploarea fără precedent a exercițiilor de artilerie și rachete ale Rusiei în Marea Neagră și Azov și impactul lor negativ asupra libertății de navigație, informează Ukrinform.ua. Acest lucru a avut loc joi în timpul unei reuniuni a Consiliului Permanent al OSCE la Viena.

„Există o altă tendință îngrijorătoare. Urmărim îndeaproape intențiile Rusiei de a închide Mările Negre și Azov pentru exerciții de rachete și artilerie din 13 până în 19 februarie. Suntem îngrijorați de amploarea fără precedent a exercițiilor și de impactul lor negativ asupra libertății de navigație", a spus reprezentantul Ucrainei la OSCE, Yevhen Tsymbalyuk.

Ambasadorul Ucrainei a atras, de asemenea, atenția statelor participante la OSCE asupra faptului că, față de săptămâna precedentă, numărul trupelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina continuă să crească. Potrivit acestuia, până acum Rusia a concentrat aproximativ 120.000 de militari, 1.600 de tancuri, 4.000 de vehicule blindate de luptă și peste 2.200 de unități de artilerie în apropierea graniței cu Ucraina. Recent, 10 elicoptere au fost transferate și la Kursk, la 100 km de granița cu Ucraina, în regiunea Sumy.

Vezi și: Scenariile militare în cazul invadării Ucrainei

Odată cu aceasta, activitatea militară considerată „ilegală” pe terenurile de antrenament ale forțelor de ocupație ruse din unele districte din regiunile Donețk și Lugansk „devine o practică obișnuită”.

„Facem apel la Federația Rusă să pună capăt agresiunii împotriva Ucrainei, să desființeze ocupația ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, să deocupe anumite districte din oblastele Donețk și Lugansk și să restabilească libertatea de navigație în Marea Neagră prin Strâmtoarea Kerci și Marea Azov”, a spus Tsymbalyuk.

Anterior Comandamentul Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că Rusia își continuă activitățile distructive pentru a destabiliza situația de securitate din regiunea Azov-Marea Neagră, acoperind o mare parte a zonelor maritime - aproape tot sudul din Marea Azov și nord-vestul Mării Negre. Cu avertismente de coastă, Rusia a declarat zone întinse din Marea Azov și Marea Negră drept nesigure pentru a naviga între 13 și 19 februarie din cauza exercițiilor de rachete și artilerie.

Vezi și: Butoiul cu pulbere din Marea Neagră: Rusia efectuează o nouă serie de exerciții, Ucraina anunță că pregătește un răspuns

Sursa citată susține că aceste acțiuni ale Federației Ruse „sunt o altă amenințare la adresa suveranității Ucrainei în marea sa teritorială și a drepturilor suverane în zona economică maritimă exclusivă”. „Prin blocarea căilor maritime recomandate, Federația Rusă a făcut ca libertatea de navigație în aceste zone să fie practic imposibilă, iar navele libere să intre în porturile maritime ucrainene, în special în Marea Azov, ceea ce este în mod clar o încălcare atât a spiritului, cât și a literei Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării. În același timp, Federația Rusă continuă să militarizeze regiunea Mării Negre, transferând nave de debarcare suplimentare pentru a pune presiune asupra Ucrainei și a lumii.”

Ucraina a criticat joi exerciţiile navale ruseşti în apropierea coastei sale sudice, afirmând că prezenţa navelor de război face parte dintr-un „război hibrid” care face practic imposibilă navigaţia în Marea Neagră şi Marea Azov, informează Mediafax. Într-o declaraţie a ministerului de externe, Ucraina susține că acţiunile Rusiei „arată un dispreţ flagrant faţă de regulile şi principiile dreptului internaţional” şi că Kievul va colabora cu ţările partenere pentru a pregăti un răspuns, relatează Reuters. „Astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse, ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei, sunt inacceptabile. Aceasta este o complicaţie semnificativă şi nejustificată a transportului maritim internaţional, în special a comerţului, care poate provoca consecinţe economice şi sociale complexe, în special pentru porturile din Ucraina”, se arată în declaraţie.

Blocajul va fi la cea mai largă scară din ultimii opt ani, potrivit lui Andrii Klymenko, membru al Institutului ucrainean de studii strategice la Marea Neagră. El a spus că Rusia a emis avertismente în Marea Neagră şi în Marea Azov în perioada 13-19 februarie pentru exerciţii de tragere cu rachete şi tunuri.

Context

Moscova organizează luna aceasta exerciţii navale în Marea Neagră, în acelaşi timp cu exerciţii terestre la nord de Ucraina, în Belarus, parte a unei demonstraţii de forţă despre care Occidentul spune că ar putea fi un precursor al unei invazii, ceea ce Moscova neagă.

Rusia a declarat că şase nave de război au sosit la Sevastopol, în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Ucraina acuză de mult timp Rusia că încearcă să sugrume comerţul din porturile sale sudice prin montarea a ceea ce numeşte blocade de facto. Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de oţel, cereale şi ulei de floarea-soarelui, efectuează exporturi prin porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov - Odessa, Pivdeny, Chornomorsk, Kherson, Mariupol şi Berdyansk.

content-image

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.