Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Havana acuză Washingtonul că vrea să destabilizeze Cuba

Pixabay
Cuba steag flag

Ministrul afacerilor externe cubanez, Bruno Rodriguez, a acuzat miercuri guvernul american că doreşte ''să destabilizeze" Cuba printr-o manifestaţie a opoziţiei prevăzută pentru 15 noiembrie, informează AFP.

"Nu vom permite ca agresiunea permanentă a guvernului SUA, tentativele sale constante şi susţinute (...) de a crea condiţiile pentru o destabilizare internă, de a tulbura liniştea şi securitatea cetăţenilor, (...) să ne strice sărbătoarea" în acea zi, când insula se va redeschide oficial pentru turismul internaţional, a declarat ministrul în faţa corpului diplomatic acreditat în Cuba.

Organizatorii manifestaţiei prevăzute să aibă loc la Havana şi în şase provincii, pentru a cere eliberarea deţinuţilor politici, şi-au menţinut apelul pentru lunea viitoare, în pofida interdicţiei autorităţilor, care i-au ameninţat cu urmăriri penale.

Guvernul comunist îi acuză că vor să provoace o schimbare de regim la Havana, cu susţinerea activă a Washingtonului.

"Din 22 septembrie, au fost 29 de declaraţii ale guvernului SUA sau ale unor personalităţi influente din Congresul acestei ţări, aproape câte una pe zi, menite să încurajeze, să orienteze şi să instige acţiuni de destabilizare în ţara noastră", a afirmat Bruno Rodriguez.

Aceste declaraţii includ "exigenţe" adresate guvernului cubanez, inclusiv de a autoriza manifestaţia, însă acestea sunt lucruri pe care Cuba "nu le-a permis şi nu le va permite niciodată".

Luni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ned Price, a îndemnat pe Twitter guvernul cubanez "să îşi asculte poporul, în condiţiile în care el manifestă paşnic pentru a-şi face auzită vocea".

Acest apel la manifestaţie al opoziţiei survine la patru luni după manifestaţiile spontane şi istorice care au zguduit Cuba pe 11 iulie, în timpul cărora s-a strigat "Libertate!" şi "Suferim de foame", într-un context de profundă criză economică.

Potrivit ONG-ului Cubalex, 1.175 de persoane au fost arestate în timpul acestor manifestaţii, care s-au solda cu un mort şi zeci de răniţi, iar 612 rămân în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.