Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză? Oligarhii ruși și-au mutat banii din conturi înainte de război. Cum funcționează Sistemul Hawala

Inteligence - SRI
diplomat cu bani euro

Oligarhii ruși au fost loviți de sancțiunile occidentale pe fondul războiului din Ucraina, dar se pare că aceștia au anticipat măsurile punitive și și-au mutat banii prin intermediul unui sistem informal de plăți cunoscut sub numele de Hawala, scrie Business Insider. Experții în criminalitate financiară au observat că în lunile premergătoare războiului a avut loc o creștere a transferurilor bancare care implicau conturile persoanelor fizice din Rusia.

Într-un interviu acordat Insider, Shane Riedel, expert în infracțiuni financiare și director executiv al Elucidate, companie se ocupă cu analiza modelelor de circulație a banilor, a vorbit despre sistemul de plăți Hawala.

„Nimeni nu se uită la această combinație de entități”, care reprezintă un intermediar financiar pentru părțile implicate în tranzacții, a precizat expertul.

„Nimeni nu caută o tranzacție proxy-to-proxy (de la intermediar la intermediar, n.r.), care nicăieri nu va ridica vreun semnal de alarmă”, a adăugat Riedel. Sistemul de plăți Hawala este un sistem informal de transfer de fonduri.

Acesta permite transferul de fonduri de la o entitate la alta fără a muta efectiv banii. Nu există nicio înregistrare, deoarece sistemul nu necesită documente.

content-image

Cu alte cuvinte, Hawala permite persoanelor sau entităților să efectueze tranzacții în afara sistemelor bancare tradiționale.

Această metodă este utilizată de secole, dar a fost declarată ilegală în unele țări, cum ar fi India, din cauza lipsei de reglementare.

Riedel a spus că în lunile premergătoare invaziei, în noiembrie și mai ales în decembrie, colegii săi au observat o creștere a tranzacțiilor care implicau Rusia.

„Am văzut bani care au venit din offshore în onshore, iar unele sume au venit din onshore în offshore, ceea ce a fost disproporționat – mai mult de 10% au fost direcționați către sau de la companii fantomă sau entități pe care le-am evaluat ca fiind companii fantomă”, a adăugat expertul.

„Acest lucru nu se potrivește deloc cu piața, deoarece fluxul de tranzacții tipice în care sunt implicate societăți fantomă ar fi mai mic de 1% în orice zi”, a adăugat el.

Tranzacțiile Hawala își au originea în Orientul Mijlociu și Asia de Sud. Inițial, rețelele Hawala se concentrau pe infracțiunile financiare în ceea ce privește „unghiurile de finanțare a terorismului, sancțiunile împotriva acestora și evitarea sancțiunilor”, a declarat Riedel.

El a amintit de sancțiunile impuse Rusiei în ceea ce privește tranzacțiile internaționale, sancțiuni care au interzis Moscovei utilizarea sistemului de plăți SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale). SWIFT este un sistem de comunicații belgian, lansat în 1973.

Acesta servește drept platformă neutră pentru bănci, care le permite acestora să efectueze transferuri financiare, tranzacții și schimburi comerciale.

Riedel a precizat că sancțiunea a fost impusă Rusiei în speranța că aceasta va îngreuna circulația banilor, inclusiv a celor deținuți de oligarhi.

„Sistemul Hawala poate fi considerat unul dintre aceste mijloace mai dificile de procesare a tranzacțiilor”, a precizat expertul.

Conform analizei companiei Elucidate, a existat o concentrare a activității în câteva jurisdicții europene, în Elveția, Cipru sau Malta, toate fiind jurisdicții în care mulți furnizori de servicii corporative sunt companii fantomă, a mai spus Riedel.

„Folosesc termenul de companie fantomă în sens larg în acest context – ar putea fi, de asemenea, un trust sau un alt mecanism de acest gen.

Dar, înainte de punerea în aplicare a sancțiunilor, am văzut o creștere extremă atât a intrărilor, cât și a ieșirilor din Rusia”, a adăugat expertul.

Dacă oligarhii ruși au reușit să folosească sistemul de plăți Hawala pentru a efectua tranzacții, atunci aceasta ar putea explica modul în care au reușit să își mențină stilul de viață luxos și să își păstreze unele dintre bunuri, cum ar fi super-iahturile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.