Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Alertă în Herson: barajul Nova Kahovka are avarii serioase

wikipedia.org
baraj herson

Noi daune semnificative provocate la barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei pot fi sesizate, în urma retragerii forţelor ruseşti din orașul Herson, a anunțat vineri compania de imagini prin satelit Maxar. Rezervorul de apă conține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă.

Maxar a transmis că imaginile prelevate vineri arată că mai multe poduri care traversează râul Nipru au fost, de asemenea, avariate, relatează Rador.

Trupele ucrainene au fost întâmpinate de locuitori entuziaşti în centrul oraşului Herson după ce soldaţii ruşi au plecat de acolo.

"Imaginile din satelit din această dimineață dezvăluie noi daune semnificative la mai multe poduri și la barajul Nova Kahovka, după retragerea rusă din Herson peste râul Nipru", se afirmă într-un comunicat al companiei Maxar.

Conform acestuia, secțiuni din partea de nord a barajului și porți de ecluză au fost "distruse în mod deliberat". La începutul acestei săptămâni, autorităţile din Rusia au acuzat armata ucraineană că a bombardat barajul. Ambele părți s-au acuzat în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, acţiune în urma căreia o mare parte din zona din aval ar fi inundată și care probabil ar produce pagube majore în jurul oraşului Herson.

Centrala nucleară de la Zaporojie din amonte folosește apa din rezervorul barajului pentru a-și răci reactoarele nucleare.  În 21 octombrie, Serviciul de informații al apărării ucrainene a afirmat că forțele rusești au început să mineze porțile de ecluză și suporturile de la baraj, informa CNN la vremea respectivă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut, de asemenea, afirmații similare într-un discurs național susținut în 20 octombrie. La momentul respectiv, oficialii numiți de ruși în Herson au respins afirmațiile ca fiind „prostii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.