Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hezbollah amenință Israelul cu o ripostă violentă: rolul SUA în eventualul conflict

Hezbollah

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a amenințat cu o escaladare a ostilităților cu Israelul dacă negocierile privind frontiera maritimă dintre Israel și Liban nu vor satisface cererile libanezilor.

"Indiferent dacă se semnează sau nu un acord nuclear cu Iranul, dacă mediatorul american nu oferă Libanului ceea ce a cerut în ceea ce privește drepturile sale, ne îndreptăm spre o escaladare - ne îndreptăm spre o problemă", a declarat Nasrallah într-o alocuțiune televizată vineri, adăugând că echipa de mediere a Departamentului de Stat al SUA condusă de Amos Hochstein "continuă să piardă timp", care "se termină", relatează The Jerusalem Post. "Indiferent dacă se semnează sau nu un acord nuclear cu Iranul, dacă mediatorul american nu oferă Libanului ceea ce a cerut în ceea ce privește drepturile sale, ne îndreptăm spre o escaladare - ne îndreptăm spre o problemă."

Cu toate acestea, analiștii israelieni și libanezi nu sunt convinși că o escaladare din partea Hezbollah este o posibilitate reală în acest moment.

Israelul și Libanul au o dispută continuă de ani de zile cu privire la cine are drepturile asupra teritoriilor maritime care conțin câmpuri de gaze naturale, în care cele două părți nu au ajuns încă la un acord asupra unei frontiere. Ultima rundă de negocieri indirecte a avut loc cu medierea unei delegații americane conduse de trimisul special al SUA și coordonator pentru afaceri energetice internaționale, Amos Hochstein, fără niciun rezultat deocamdată.

Generalul de brigadă (rez.) Amir Avivi, fondator și director executiv al Forumului de Apărare și Securitate din Israel, a declarat pentru The Media Line că Israelul observă că Hezbollah adoptă o poziție mai agresivă și, prin aceasta, încearcă să constrângă Israelul să renunțe la interese economice cruciale în cadrul negocierilor, în special la câmpurile de gaze din teritoriul maritim Cu toate acestea, el consideră că amenințările Hezbollah nu sunt făcute pentru a fi executate. "Ei amenință mult, dar nici nu sunt atât de dornici să se confrunte cu Israelul", a spus el, adăugând că o operațiune de amploare împotriva Israelului ar putea însemna distrugerea organizației teroriste.

Decizia Hezbollah de a efectua un atac este mult mai complicată decât cea a Hamas, de exemplu, spune el. Hezbollah face parte din guvernul libanez și îl controlează într-o mare măsură; dar are și o opoziție foarte puternică în multe facțiuni din Liban care consideră că proxy-ul iranian este responsabil pentru criza economică și prăbușirea țării, a spus Avivi. Prin urmare, atunci când Hezbollah se gândește la confruntarea cu Israelul, "înțelege că s-ar putea confrunta cu o amenințare existențială", a spus el. "Nu este întâmplător faptul că timp de atâția ani Hezbollah nu a avansat cu o operațiune de amploare împotriva Israelului. Acest lucru ar avea implicații devastatoare pentru această organizație și cred că ei știu acest lucru", a continuat el. "Nu este întâmplător faptul că, de atâția ani, Hezbollah nu a avansat cu o operațiune de amploare împotriva Israelului. Acest lucru ar avea implicații devastatoare pentru această organizație și cred că ei știu acest lucru."

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.