Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hillary Clinton rupe TĂCEREA: `Aș fi fost președintă` fără hackerii ruşi şi FBI/ VIDEO

New York Times
Hillary Clinton

În lipsa unei asumări veritabile a vinovăţiei, Hillary Clinton a livrat marţi interpretarea sa cea mai clară până în prezent cu privire la înfrângerea în faţa lui Donald Trump, acuzându-i pe directorul FBI James Comey, Vladimir Putin şi WikiLeaks că i-au furat o victorie aproape obţinută, scrie AFP.

Coreea de Nord a EXPLODAT, după ultima mișcare a SUA

Generația de Aur și-a ales FAVORITUL: Nume-BOMBĂ pentru șefia fotbalului românesc

"Eram pe drumul victoriei până ce scrisoarea lui Jim Comey din 28 octombrie şi WikiLeaks rus să sădească îndoială în mintea oamenilor care înclinau în favoarea mea şi care au sfârşit prin a le fi teamă", a declarat fost candidata la New York, întrebată de o jurnalistă în cursul unui eveniment al ONG-ului Women for Women International relatează agerpres.

"Dacă alegerile ar fi avut loc la 27 octombrie, aş fi fost presedinta voastră", a spus ea. 

Hillary Clinton a participat la câteva evenimente publice după noiembrie, dar s-a ferit să se exprime în legătură cu motivele eşecului său. Se ştia, din anturajul său, că păstrează o amărăciune faţă de FBI, care a relansat cu câteva săptămâni înainte de alegeri afacerea e-mailurilor sale. 

La începutul lunii aprilie, ea s-a declarat convinsă că misoginismul a "jucat un rol" şi a vorbit despre dublul efect negativ al lui Comey şi publicare unor mesaje personale piratate pe WikiLeaks. 

A fost însă pentru prima dată când a explicat mai amănunţit rezultatul alegerilor în viziunea sa. 

Hillary Clinton s-a întors în timp până la data de 7 octombrie, cu o lună înainte de scrutin. 

În după-amiaza acelei zile de vineri, Washington Post a dezvăluit o înregistrare video din 2005 compromiţătoare pentru Donald Trump. Înregistrarea a avut efectul unei bombe. 

În jumătatea de oră care a urmat, mii de mesaje de pe contul Gmail al şefului echipei sale de campanie, John Podesta, au fost publicate de site-ul WikiLeaks. Între timp, s-a aflat că hackeri având legături cu serviciile ruse de spionaj pirataseră mesageria electronică a acestuia cu luni înainte. 

"Ce coincidenţă", a declarat ironic Hillary Clinton, insinuând că scurgerea a fost pusă la cale pentru a atenua impactul înregistrării video asupra campaniei republicane. 

Aceste mesaje, dintre care zeci de mii au fost publicate până la alegeri, povesteau culise şi maşinaţii ale campaniei democrate, alimentând presa şi acoperindu-i mesajul. Printre ele s-a aflat şi textul discursului ţinut de Hillary Clinton pe Wall Street, pe care ea a refuzat cu încăpăţânare să îl publice. 

Apoi, la 28 octombrie, directorul FBI a anunţat în Congres că anchetatorii săi au găsit noi mesaje care justificau relansarea investigaţiilor închise în iulie cu privire la e-mailurile fostului secretar de stat, aducând acest subiect din nou pe prima pagină. 

Cu două zile înainte de alegeri, James Comey a revenit, afirmând că, în cele din urmă, nu s-a găsit nimic incrimnator. 

"Am făcut greşeli? O, Doamne, da", a spus Hillary Clinton marţi, promiţând o "confesiune" şi o "cerere pentru iertarea greşelilor" într-o carte ce va apărea în toamnă. "Îmi asum complet responsabilitatea personală. Eu eram candidata", a continuat ea. 

"Motivul pentru care am pierdut se găseşte însă în evenimentele ultimelor zece zile" ale campaniei, a adăugat ea, reamintind că votul anticipat, sondajele şi datele de pe teren au indicat-o câştigătoare până la sfârşitul lunii octombrie. 

Reluând concluziile administraţiei Obama, ea l-a acuzat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, bănuit că întreţine o ură tenace în privinţa sa după ce ea a criticat desfăşurarea alegerilor ruse din 2011. 

"Când vă uitaţi la adversarul meu şi la declaraţiile campaniei sale, sunt destul de coordonate cu obiectivele liderului al cărui nume nu am să-l pronunţ", a spus ea, fără să acuze direct că Donald Trump şi Vladimir Putin au încheiat o înţelegere secretă. 

"Am câştigat trei milioane de voturi în plus ca adversarul meu", s-a lăudat Hillary Clinton. Trump a pierdut sufragiul popular, dar a câştigat alegerile indirecte. 

Declaraţiile fostei candidate la prezidenţiale riscă să îi întărească imaginea de persoană care nu ştie să piardă, în timp ce o bună parte a democraţilor este de părere că strategia sa electorală, puţin focalizată pe clasele populare albe, reprezintă cauza eşecului. 

"Niciodată nu este vina ei", a scris pe Twitter congresmanul republican Jeff Duncan. 

Preşedintele Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că democraţii utilizează tentativa de implicare a Moscovei pentru a-şi masca înfrângerea la urne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.