Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hitler invocat ca argument în favoarea fumătorilor în Senatul României

Dezbatere dură în Senatul României cu privire la fumatul în spațiile publice. Inițiativa e a Grupului PSD și e criticată dur de senatorii fumători. Totul a culminat cu argumentul unui senator fumător care a declarat că cel care a interzis pentru prima dată fumatul a fost dictatorul nazist Adolf Hitler pentru a avea tineri germani sănătoși pentru front.

Cea care a dat tonul dezbaterii a fost senatorul Gabriela Firea care a arătat efectul nociv al fumatului și efectele asupra sănătății cu date de la OMS.

Replica a venit imediat din partea șefului senatorilor PC, senatorul Dumitru Pelican, care a spus că o astfel de reglementare cu forța nu va rezolva nimic practic:

Eu am văzut că în aeroporturi sunt spații speciale chiar dacă în Europa s-a decis să nu se fumeze în spații închise. Au înțeles deci  și ei că dacă interzici nu rezolvi nimic și cu forța nu se face nimic.

De partea sa a fost și senatorul PC Cristiana Anghel, care a spus din start că este fumător:

Eu sunt fumătoare și nu e normal să se interzică total. Să fie făcute spații speciale pentru că sunt oameni care fumează în clădire asta. Ce să facem? Să ieșim și să stăm în fața Parlamentului să fumăm? Sau ce vor face chirurgii fumători? Să iasă în fața spitalului să fumeze sau să taie cu mâna tremurândă cu bisturiul? Vorbim atâte de Europa... Șitiți cine a fost primul care a interzis fumatul? Hitler domnilor, Hitler. Voia tineri germani sănătoși pentru front. Dacă interzicem fumatul să interzicem și băutura”.

Și de această dată replica a venit instant din partea senatorului UDMR, Vegh Alexandru:

Eu băutor pasiv încă nu am văzut și oricât ar bea cineva într-un spațiu nu afectează pe alții, dar fumător pasiv am văzut”.

Iar un alt reărezentant al PNL s-a declarat deranjat de colegii fumători:

Nu pot să admit ca în Comisie de exemplu să se fumeze. Eu nu fumez și asta nu înseamnă că cineva nu poate fuma în Senat, dar nu e normal ca toți să fumeze în comisie. Cred că trebuie să reglementăm și felul în care se vând țigările  și să facem o lege de control a vânzării țigărilor.

Senatorul Cristiana Anghel însă a revenit în apărarea fumătorilor:

Cu ce sunt eu vinovată că sunt fumătoare. Rezist 3 ore, dar nu mai mult și dacă mă obligați atunci eu stau și plec din sală chiar la votul final să vedem dacă vă convine.”

Alături de ea și colegul de partid, Dumitru Pelican:

Domnule... sunt oameni care sunt dependenți de tutun și nu putem să îi pedepsim. Să vedem cum facem cumvă să îi împăcăm pe toți.”

Liberalul Tudor Barbu a spus că trebuie totuși ținut cont de dorința poporului:

Românii în majoritate sunt nefumători și deci ar trebui să ținem cont de dorința lor.”

Și în final bomboana din partea liberalului Dumitru Oprea:

Sunt de acord cu inițiativa, dar voi fi primul care voi veni cu o ințiativă ca în această clădire să nu se mai vină cu băuturi alcoolice.”

Până la urmă inițiativa a fost retrimisă la Comisie din cauza scandalului izbucnit în plenului Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.