Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hodorkovski şi Kasparov, opozanți ai lui Putin, nu văd cu ochi buni interdicţia generală de vize UE pentru ruşi

combo stiripesurse
Putin Kasparov

Doi dintre cei mai cunoscuţi oponenţi ruşi ai regimului de la Kremlin, fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi fostul campion de şah Garri Kasparov, au atenţionat joi Uniunea Europeană în legătură cu o interdicţie generală de intrare în blocul comunitar pentru cetăţenii ruşi, în timp ce Moscova a criticat decizia UE de a suspenda acordul privind facilitarea vizelor, relatează DPA, potrivit agerpres.

Oprirea totală a emiterii de vize turistice le-ar închide uşa şi ruşilor care nu sprijină războiul din Ucraina, au spus cei doi opozanţi din exil într-o conferinţă de presă la Vilnius, capitala Lituaniei, conform agenţiei de presă BNS.

Hodorkovski a declarat că această chestiune va determina de asemenea şi direcţia Rusiei după ce se va încheia conducerea lui Vladimir Putin.

"Acest lucru va depinde în mare măsură de ce exemplu va vedea generaţia tânără de ruşi. Pentru ca acest exemplu să fie european, trebuie să lucrăm cu această generaţie tânără", a spus fostul oligarh, care a ieşit din graţiile Kremlinului.

"Trebuie să rămânem în contact cu aceşti ruşi. Nu putem să îi împingem la o parte, pentru că tot ce se va întâmpla mâine pe continentul nostru european comun depinde de ei", a adăugat el.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat decizia Uniunii Europene, spunând că este una "contradictorie", la fel ca "o serie de alte absurdităţi de acest tip", potrivit agenţiei ruse Interfax.

O ieşire din acordul care datează din 2007 va face de asemenea ca situaţia să fie mai dificilă şi pentru europeni, a mai afirmat Peskov, fără alte explicaţii.

UE a decis miercuri să suspende un acord de facilitare a vizelor cu Moscova, ca parte a sancţiunilor adoptate în urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Decizia face ca procesul de vize pentru UE să fie mai complicat, mai scump şi mai birocratic şi va creşte timpul de aşteptare pentru aprobare, însă nu reprezintă o interdicţie completă.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.