Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hollande ordona zboruri de recunoastere pentru 'lovituri' împotriva Statului Islamic

hollande

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a exclus luni orice interventie terestra a trupelor franceze în Siria împotriva jihadistilor gruparii Statul Islamic, dar a ordonat ca începând de marti sa fie efectuate zboruri de recunoastere în spatiul aerian sirian în vederea unor 'lovituri' împotriva pozitiilor gruparii teroriste, relateaza AFP.

'I-am cerut ministrului apararii ca de mâine sa poata fi efectuate zboruri de recunoastere deasupra Siriei. Acestea ne vor permite sa luam în considerare lovituri împotriva Statului Islamic, conservând autonomia noastra de actiune si de decizie', a declarat presedintele francez, într-o conferinta de presa.

'Astazi, în Siria, ceea ce ne dorim este sa cunoastem, sa stim ce se pregateste împotriva noastra si ceea ce se face împotriva poporului sirian', a spus Hollande.

'Aceasta este conditia pentru ca noi sa dispunem de capacitatea de a interveni în aceasta forma si, apoi, în functie de informatiile pe care le vom culege, (zborurile) de recunoastere pe care le vom putea face, vom fi pregatiti pentru a aplica lovituri', a precizat seful statului francez.

În cadrul coalitiei internationale conduse de SUA, aparate Mirage 2000 si Rafale ale aviatiei franceze bombardeaza pozitii ale Statului Islamic în Irak, dar Franta a refuzat pâna în prezent sa actioneze într-o maniera similara în Siria, într-o regiune controlata de Statul Islamic.

În acelasi timp, presedintele Frantei a exclus o interventie terestra a trupelor franceze în Siria. 'Ar fi inconsecvent si nerealist sa trimitem trupe terestre franceze în Siria', a insistat el. 'Nerealist - pentru ca am fi singuri, inconsecvent, pentru ca aceasta ar transforma o operatiune într-o forta de ocupatie. Asa ca nu vom interveni la sol, nu mai mult decât am facut-o în Irak', a declarat Hollande.

'În Irak, irakienilor le revin aceste operatiuni, în Siria, sirienilor care sunt în rebeliune si, de asemenea, tarilor vecine, fortelor regionale sa îsi asume responsabilitatea', a afirmat în continuare presedintele francez.

'Franta actioneaza pentru ca solutii politice sa fie gasite pentru rezolvarea situatiei si aceasta este una politica pentru Siria', a spus Hollande, adaugând ca 'trebuie sa vorbim tuturor tarilor care pot facilita aceasta tranzitie si aceasta problema': tarilor din Golf, Rusiei, Iranului si multor altor tari care au deja membri în cadrul coalitiei, a spus el.

'În Siria nu ar trebui sa se faca nimic ce l-ar putea întari sau mentine pe Bashar al-Assad. Plecarea lui Bashar al-Assad trebuie sa intervina într-un moment sau altul al tranzitiei', a reafirmat presedintele francez.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.