Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hollande: Rezoluţia ONU 'trebuie să deschidă calea către armistiţiu şi negociere' în Siria

Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Klaus Iohannis Francois Hollande Măgurele

Preşedintele francez Francois Hollande a salutat luni adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluţiei propuse de Franţa şi care 'ar trebui să permită deplina respectare a dreptului internaţional umanitar în Siria, după atâtea manevre de tergiversare şi de obstrucţie', informează AFP. Această rezoluţie, care prevede trimiterea de observatori ai ONU la Alep, pentru a superviza evacuările, 'trebuie, de asemenea, să deschidă calea către armistiţiu şi negociere a unei soluţii politice, care sunt atât de aşteptate de poporul sirian şi de întreaga comunitate internaţională', a subliniat Francois Hollande într-un comunicat.

Adoptarea acestei rezoluţii, propusă de Franţa, marchează primul semn de unitate după luni de zile, între marile puteri mondiale angrenate într-un conflict care a făcut deja peste 310.000 de morţi din martie 2011. Acest text 'reia exigenţele pe care actorii umanitari umanitari i le-au cerut Franţei să le aducă la cunoştinţă partenerilor lor: evacuarea civililor în securitate şi demnitate, sub supravegherea şi coordonarea Naţiunilor Unite, acces liber dat ONU pentru a aduce asistenţă umanitară şi medicală necesare populaţiei, protejarea instalaţiilor şi personalului din domeniul medical în intreaga Sirie', a subliniat Hollande.

La rândul său, ministrul de externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, şi-a exprimat mulţumirea într-un comunicat cu privire la acest 'prim răspuns la urgenţa umanitară din Alep'. Ministrul a îndemnat 'fiecare dintre părţi, în special regimul sirian şi susţinătorii acestuia, să dea dovadă de responsabilitate pentru ca această rezoluţie să fie pusă în aplicare fără întârziere şi ca un armistiţiu să fie instaurat pe întreg teritoriul ţării, pentru a pune capăt martiriului populaţiei siriene şi pentru ca o negociere politică să poată fi angajată, în baza rezoluţiei 2.254 a Consiliului de Securitate al ONU', conform Agerpres.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat luni în unanimitate să trimită observatori ai ONU pentru a supraveghea evacuările şi pentru a evalua situaţia civililor. Inclusiv Rusia, care susţine regimul lui Bashar al-Assad, a votat pentru adoptarea rezoluţiei propuse de Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.