Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hong Kongul interzice orice manifestaţie la 1 octombrie, ziua aniversară a fondării Republicii Populare Chineze

Twitter
Hong Kong

Autorităţile din Hong Kong au interzis luni unui grup militant pentru democraţie să organizeze o manifestaţie la 1 octombrie, ziua aniversară a fondării Republicii Populare Chineze, informează France Presse.

În China, sărbătoarea este marcată prin celebrări atent regizate, dar în Hong Kong a devenit o zi de exprimare a îngrijorării faţă de controlul sporit al Beijingului asupra acestui teritoriu, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mesaj devastator al tatălui unui tânăr ucis la Colectiv, după ce Cristian Piedone a ieșit primar: Fă acest lucru și eu te voi ierta .

"Poliţia s-a opus manifestaţiei sub pretextul sănătăţii publice, securităţii, protecţiei drepturilor şi libertăţii oamenilor", a declarat luni reporterilor şeful poliţiei, Cheung Chi-wai.

Cererea de autorizare a manifestaţiei a fost depusă de Civil Human Rights Front (CHRF), coaliţia care a organizat anul trecut marile proteste pro-democraţie, pentru a cere eliberarea unui grup de doisprezece locuitori din Hong Kong închişi în China.

Acest grup a încercat să fugă în insula Taiwan cu barca, dar a fost interceptat de garda de coastă chineză, iar membrii săi sunt în detenţie în China.

Poliţia din Hong Kong se va mobiliza pentru 1 octombrie. Cel puţin 3.000 de poliţişti vor fi disponibili în caz de manifestaţie, a declarat pentru AFP o sursă din poliţie care a solicitat anonimatul.

Citește și: Ciolacu: ‘Nu am avut discuţii politice cu domnul Robert Negoiţă, suntem prieteni’

De la începutul anului, manifestaţiile au fost aproape imposibil de organizat în Hong Kong. Poliţia a refuzat toate cererile de autorizare, invocând în special interdicţia oricărei adunări a mai mult de patru persoane în cadrul luptei împotriva coronavirusului.

Din iunie, noua lege de securitate adoptată în Hong Kong permite autorităţilor să criminalizeze exprimarea anumitor opinii.

În puţinele demonstraţii ce au avut loc, poliţia antirevoltă şi poliţiştii în civil au intervenit rapid: într-o singură zi, la începutul lunii septembrie, au fost arestate aproape 300 de persoane.

Peste 10.000 de persoane au fost arestate în ultimele 16 luni. Mulţi lideri ai opoziţiei democratice sunt urmăriţi penal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.