Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Horia-Roman Patapievici: 'Trebuie reinventată instituția colecționarului de artă'

Societatea trebuie să redescopere instituţia colecţionarului de artă, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe organizate la Iaşi, Horia Roman Patapievici, citat de Agerpres.

Aflat la Iaşi pentru a prezenta o serie de tablouri ale unor pictori români cunoscuţi, Horia Roman Patapievici a precizat că nu se referă numai la colecţionarii mari, cum a fost Krikor Zambaccian, ci şi la mici colecţionari.

"Cei care îşi fac o colecţie de 10, 20, 30 de tablouri din marele fond de artă românească, dar şi deschizând ochii spre arta contemporană, pentru ca cetăţeanul român să redescopere instituţia atelierului artistului, să dea un telefon să întrebe: "artistul X are un atelier unde să-l pot vizita?", "Da, are!", şi să se ducă la atelierul artistului şi să facă o relaţie vie cu artistul şi să achiziţioneze lucrări de la artist. Eu nu văd posibilitatea recreării unei veritabile pieţe de artă din România fără instituţia colecţionarului. Celor care au bani, şi slavă Domnului, prin capitalismul românesc există deja o pătură de oameni care au bani, dar nu înţeleg cât de importantă este pentru ei, pentru societate, arta, îmi vine să le spun "trebuie să învăţaţi acest lucru", a declarat Horia Roman Patapievici, preşedintele Artmark.

În opinia sa, "colecţionarul creşte în primul rând prin încrederea că nu mai vine comunismul peste noi".

"Adică prin încrederea prin ceea ce numim capitalism, un cuvânt care astăzi pentru cei de stânga este un cuvânt de injurie, dar să-i zicem ordinea socială a proprietăţii private şi a libertăţilor garantate juridic. Dacă luăm această definiţie, încrederea colecţionarului că vom trăi în acest tip de societate în care proprietatea privată este respectată şi garantată juridic, dacă această încredere a cetăţenilor se cimentează devine un instinct natural, atunci cred că oamenii vor începe să cumpere şi nu vor mai avea teama că ceea ce colecţionează va deveni, pentru că un conducător decide, muzeul colecţiilor. O aberaţie. Adică, nu se vor mai naţionaliza proprietăţile oamenilor", a declarat Horia Roman Patapievici.

El a anunţat că 238 de tablouri realizate de pictori români cunoscuţi, printre care lucrări semnate de Ştefan Luchian, Octav Băncilă sau Nicolae Grigorescu vor fi scoase la licitaţie, pe 19 iunie, concomitent la Iaşi şi Bucureşti. Lucrările marilor artişti români variază între câteva sute de euro şi 180.000 de euro.

La Palatul Culturii din Iaşi se pot admira, marţi şi miercuri, o parte din tablourile ce urmează a fi scoase la licitaţie pe 19 iunie în cadrul duplexului Iaşi-Bucureşti. Unele dintre lucrări poartă semnături celebre precum Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Theodor Pallady.

Vizitatorii pot admira şi cea mai scumpă lucrare expusă la Iaşi, tabloul "Gălbenele şi ulcior", semnat de Ştefan Luchian, şi a cărui valoare a fost estimată între 100.000 şi 180.000 de euro.

"Pot să vorbesc despre artă doar din viziunea unui profan, a unui iubitor de frumos, atât cât pot înţelege eu frumosul. E un lucru deosebit că aducem această expoziţie cu vânzare la Iaşi, cea mai mare de până acum, dar prima într-un sistem duplex în care Iaşiul şi Bucureştiul vin să creeze o legătură printr-o punte între iubitorii de artă, doritorii de a deţine artă şi, de ce nu, iubitorii de frumos. Nu este deschisă neapărat pentru cei care vor cumpăra. Este deschisă tuturor celor care vor să aprecieze şcoala de pictură românească, şcoala de pictură europeană, frumosul şi, de ce nu, dorinţa de a progresa. Sunt convins că şi noua şcoală românească va crea peste timp astfel de expoziţii cu vânzare", a declarat primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.