DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Hotărâre a Curții Supreme din New Dheli - Gheparzii ar putea apărea din nou în natură pe teritoriul Indiei

india

Gheparzii ar putea apărea din nou în natură pe teritoriul Indiei, unde Curtea Supremă a autorizat marţi reintroducerea experimentală a acestor feline provenind din Africa, informează AFP potrivit Agerpres.

Ghepardul, animalul terestru cel mai rapid din lume, era odinioară foarte răspândit în India, unde, potrivit arhivelor istorice, împăratul mogul Akbar era proprietarul unor sute de exemplare, dresate pentru a-l însoţi la vânătoare.

Ultimele exemplare din această specie de feline elegante au dispărut din India în anii '50.

În 2013, Curtea Supremă a respins o primă propunere a ministrului Mediului, care susţinuse în acel moment că niciun studiu ştiinţific nu recomandă această reintroducere.

Marţi însă, tribunalul a decis să autorizeze o astfel de reintroducere cu titlu experimental pentru a vedea dacă ghepardul african s-ar putea adapta la condiţiile de mediu din India.

Fostul ministru al Mediului Jairam Ramesh a salutat această decizie.

"Sunt încântat deoarece Curtea Supremă a dat undă verde introducerii gheparzilor proveniţi din Namibia", a scris acesta pe Twitter.

"Termenul englez pentru ghepard, 'cheetah', vine din sanscrită - 'chitra' -, care înseamnă 'pestriţ'. Este singurul mamifer vânat până la extincţie în India modernă", a subliniat acesta.

Gheparzii, incluşi pe lista speciilor vulnerabile de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), erau în număr de 100.000 la începutul secolului al XX-lea, răspândiţi pe tot teritoriul Africii, Orientului Mijlociu şi până în India. În prezent, au rămas mai puţin de 7.100 de exemplare în natură, toate în Africa, cu excepţia unei micro-populaţii de câteva zeci de animale care a supravieţuit în Iran.

Reintroducerea ghepardului a constituit obiectul dezbaterilor printre specialiştii din India, unii dintre aceştia considerând că măsura va împuţina resursele necesare conservării altor animale în pericol din această ţară, alţii susţinând că iniţiativa va ajuta specia să supravieţuiască pe termen lung.

Considerată cea mai slabă specie de prădător, în ciuda vitezei sale de până la 120 de kilometri pe oră, ghepardul are nevoie de spaţii vaste cu o densitate mică de carnivore pentru a nu fi nevoit să facă faţă concurenţei unor vânători mai redutabili cum ar fi leii sau leoparzii.

Circa 77% dintre aceştia trăiesc în afara zonelor protejate, ajungând în bătaia puştilor fermierilor care îşi apără turmele, iar habitatul lor fiind ameninţat de activităţile umane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.