Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hristos a înviat!

ICOANA-INVIERE

Echipa stiripesurse.ro vă dorește un Paște fericit! și vă salută cu Hristos a înviat!

Credincioșii creștini de toate riturile încep duminică sărbătorile pascale ce se desfășoară pe durata a trei zile. Paștele, ce semnifică Învierea lui Iisus Hristos, este marcat în acest an la aceeași dată, o situație rară, în condițiile în care bisericile occidentale celebrează Paștele potrivit calendarului gregorian, în timp ce bisericile orientale utilizează calendarul iulian, relatează agerpres.

Papa Francisc, care este liderul a aproximativ 1,2 miliarde de catolici, va prezida în cursul dimineții de duminică Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru din Roma. La terminarea celebrării liturgice, Pontiful Roman va merge la balconul central al bazilicii pentru tradiționalul mesaj de Paști și binecuvântarea ''Urbi et Orbi''. 

Ceremonii pascale au loc și la Ierusalim și peste tot în lume unde trăiesc comunități creștine. În multe țări au fost prevăzute măsuri sporite de securitate de teama atentatelor. Biserica Coptă din Egipt a decis să limiteze ceremoniile religioase de Paști în biserici după atentatele jihadiste împotriva acestei comunități în duminica de Florii. 

Cu ocazia Paștelui, considerat cea mai mare sărbătoare a creștinătății, unii credincioși respectă aproape cu strictețe tradițiile moștenite. Între acestea, pregătirea unei mese speciale, constând din preparate din miel, ouă roșii, cozonaci sau vedeta sărbătorii, pasca. Însă atât meniul, cât și alte obiceiuri, cum ar fi vânătoarea de ouă sau udatul fetelor cu apă rece, diferă de la țară la țară. 

Alții sunt mai puțin preocupați de tradiții, Paștele fiind doar o ocazie de a aduna familia laolaltă și a întreține relațiile cu prietenii. 

Paștele va mai fi sărbătorit de toți creștinii la aceeași dată în 2025, conform Bisericii Ortodoxe Grecești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.