Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Hristos va învia, la termen! S-a înțeles?`/ `Dacă bisericile o să fie închise de Paşti, vina o să fie a preoților` (comentatori)

ICOANA-INVIERE

Perspectiva de-a avea bisericile închise de Paşti a început să inflameze spaţiul public, lucru considerat de mulţi o batjocură la adresa creştinilor. Lupta cu Covid-19 este un pretext care pare să mascheze aversiunea unor autorităţil faţă de credincioşi. Cel puțin așa susțin unii comentatori avizați:

Răzvan Bucuroiu, directorul revistei Lumea Credinței, a scris pe Facebook: ”Vorbesc acum strict în numele meu: dacă anul acesta, de Sfintele Paști, vor fi aceleași restricții ca anul trecut, îmi pierd total încrederea în capacitatea guvernanților de a face față epidemiei și de gestiona treburile țării așa cum se cuvine. Căci țara o alcătuiește TOT poporul plătitor de taxe & impozite, cu drept de alegător, cu întreg setul de alte drepturi, obligații și libertăți, între care și cel conștiință religioasă, care este garantat prin lege.

Noi, creștinii, am dat dovadă de cea mai mare înțelegere față de regulile impuse în acest an (de multe ori pripit, sub presiunea panicii sau ignoranței), am respectat toate regulile, ne-am călcat pe inimă și am stat închiși în case, am îndeplinit (e)norme cote de milostenie, de reușită în asistența socială și sanitară: milioane de EURO! Nu am murmurat, nu am cârtit prea tare...

După o vreme ne-am uitat și noi însă la pârtiile de ski pline de turiști, la mall-urile care gem de lume, la piețele aglomerate și locuri publice sufocate de oameni, la metroul luat cu asalt zilnic și la restaurantele care s-au deschis. Ne uităm, totodată, și la spitalele ultra-aglomerate, la școlile fără apă curentă și la căminele de bătrâni sau la azilele suprapopulate. Ne mai uităm la oamenii cu mască, la cei vaccinați, la cei care se spală pe mâini des, la cei care păstrează distanța socială: și noi suntem dintre aceia, ba chiar în număr foarte mare.

Deși ar fi trebuit să fie mai bine, ni se anunță că va fi mai rău. De ce? Cine e de vină? Iarăși mutantul ăla de virus, care se joacă “de-a v-ați ascunselea“ cu cercetătorii de la Moderna și Pfizer? Sau autoritățile românești care nu pot gestiona o criză ca aceasta?

Oricare ar fi răspunsul, este intolerabil ca de Paști bisericile să fie iarăși închise. Deja aduce a șmecherie, și acum e gata. Eu unul voi scrie împotriva chestiei ăsteia cu două mâini. Și cu două picioare, dacă e cazul.

Hristos va învia, la termen! S-a înțeles?”

Mai radical, scriitorul Alexandru Petria atrage atenţia: „Dacă bisericile o să fie închise de Paşti, vina o să fie a preoţilor, fiindcă sunt conformişti şi acceptă să fie călcaţi în picioare de politicienii iresponsabili. Nu este acceptabilă nicio scuză, cum laşitatea nu-i scuzabilă.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.