Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HRW avertizează coaliţia internaţională anti-SI în legătură cu utilizarea fosforului alb

reuters
atac sua in siria

Human Rights Watch (HRW) i-a cerut miercuri coaliţiei internaţionale conduse de către Washington, care luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak, să protejeze populaţia civilă de efectele fosforului alb pe care ea îl utilizează, relatează AFP. ''Are puţină importanţă cum îl utilizează. Fosforul alb prezintă un risc ridicat de efecte nefaste şi de durată asupra oraşelor dens populate'', a subliniat Steve Goose, directorul Diviziei Arme a organizaţiei neguvernamentale. ''Forţele conduse de către Statele Unite trebuie să ia toate precauţiile posibile pentru diminuarea riscurilor pentru populaţia civilă când ele folosesc fosfor alb în Irak şi Siria'', a adăugat Goose, conform Agerpres.

Acest produs este în general utilizat pentru a crea perdele fumigene sau pentru a marca un câmp de luptă, dar poate fi folosit şi ca armă incendiară ucigaşă, ceea ce este interzis de către dreptul internaţional. Imagini difuzate săptămâna trecută de către militanţi şi gruparea SI arătau fosfor alb utilizat în oraşul sirian Raqqa, pe care forţele antijihadiste încercau să-l recucerească de la Statul Islamic. Contactat pentru a comenta pe această temă, purtătorul de cuvânt al coaliţiei, col. Ryan Dillon, a refuzat să discute detaliile despre utilizarea muniţiilor sau a capacităţilor militare ale coaliţiei. El a adăugat că fosforul alb este utilizat ''în conformitate cu dreptul războiului'' şi ''luând în considerare posibilele efecte privind civilii şi infrastructura civilă''.

HRW a precizat că nu a putut verifica dintr-o sursă independentă dacă au fost afectaţi civili din cauza folosirii fosforului alb de către coaliţia antijihadistă. Dar Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a relatat despre moartea a 23 de civili, ucişi pe 8 iunie la Raqqa din cauza fosforului alb. OSDO indica faptul că muniţii cu fosfor au fost lansate de către avioane ale coaliţiei. Dar, potrivit HRW, imaginile din Raqqa corespundeau mai degrabă cu tiruri ale artileriei la sol cu proiectile ce conţineau fosfor alb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.