Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HRW, somaţie la adresa Iranului: Să înceteze execuţiile în cazul minorilor condamnaţi la moarte

UE iran

Organizaţia americană pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a făcut apel miercuri la autorităţile iraniene să înceteze execuţiile în cazul minorilor condamnaţi la moarte, după anunţul privind executarea prin spânzurare a unor criminali minori, relatează AFP. ''Iranul trebuie să înceteze imediat şi necondiţionat recurgerea la pedeapsa cu moartea pentru crime comise de către minori sub 18 ani şi să se îndrepte către interzicerea totală a pedepsei capitale'', scrie HRW într-un comunicat, exprimându-şi indignarea în legătură cu executarea recentă a trei tineri în Iran, conform Agerpres.

Potrivit organizaţiei, Amirhossein Pourjafar, de 18 ani, a fost executat pe 4 ianuarie la Karaj (în apropiere de Teheran) pentru violarea şi uciderea unei fetiţe de trei ani pe când el avea vârsta de 16 ani.

Pe 30 ianuarie, Ali Kazemi, de 22 de ani, a fost executat în Bouchehr (sudul Iranului), pentru un omor pe care el l-ar fi comis când avea vârsta de 15 ani, iar la Nowshahr (nord) ''autorităţile au executat-o pe Mahboubeh Mofidi, căsătorită la vârsta de 13 ani, pentru presupusa ucidere a soţului său în 2014, când ea avea 17 ani''.

Executarea prin spânzurare a lui Ali Kazemi a fost deplânsă de către Societatea Imamul Ali, o organizaţie neguvernamentală iraniană angajată în lupta împotriva sărăciei şi care încearcă să-i îndepărteze de eşafod pe minorii condamnaţi la moarte.

''S-au făcut promisiuni în ultimele zile lăsând să se spere că pedeapsa nu va fi aplicată'' imediat, a scris asociaţia pe pagina sa de Instagram, indicând că este vorba despre un al treilea minor executat de către autorităţi de la începutul anului în Iran. ''Această cifră provine din dosarele pe care noi le deţinem şi este posibil ca numărul să fie mai mare'', a afirmat HRW.

Conform HRW, Iranul este una din cele patru ţări din lume - celelalte trei fiind Arabia Saudită, Pakistan şi Yemen - care execută sentinţele de condamnare la moarte în cazul criminalilor minori, în condiţiile în care Teheranul a semnat Convenţia internaţională a drepturilor copilului, potrivit căreia ''statele părţi au grijă'' ca pedeapsa capitală să nu fie pronunţată ''pentru infracţiuni comise de persoane care nu au împlinit 18 ani''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.