Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch: Atât Rusia, cât şi Ucraina au folosit bombe cu dispersie care au ucis civili ucraineni

drepurile omului Human Right

Atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu dispersie care au ucis civili ucraineni, a afirmat Human Rights Watch într-un raport publicat joi, în condiţiile în care SUA analizează dacă vor răspunde sau nu solicitării guvernului ucrainean de a-i furniza astfel de arme, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Human Rights Watch, un grup internaţional de apărare a drepturilor omului, a cerut atât Rusiei, cât şi Ucrainei să înceteze să mai folosească aceste arme şi a îndemnat SUA să nu le furnizeze.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat internaţional care interzice folosirea acestei arme, care împrăştie de obicei un număr mare de aşa-numite bombe mai mici, pe o suprafaţă mare, care pot ucide sau mutila civili neavizaţi luni sau chiar ani mai târziu.

Rusia, Ucraina şi SUA au refuzat să semneze tratatul.

Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat la sfârşitul lunii trecute că muniţiile cu dispersie ar fi utile Ucrainei pentru a riposta împotriva forţelor ruseşti, dar că acestea nu au fost încă aprobate pentru Kiev din cauza restricţiilor impuse de Congres şi a îngrijorărilor aliaţilor.

Ucraina a tras rachete cu muniţie cu dispersie în zonele controlate de ruşi în şi în jurul oraşului Izium din estul Ucrainei anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, a declarat Human Rights Watch, citând interviuri cu peste 100 de locuitori, martori şi personal local de urgenţă. Atacurile ucrainene au ucis cel puţin opt civili şi au rănit cel puţin 15 civili în Izium, a precizat Human Rights Watch.

Grupul a raportat anterior că utilizarea de către Rusia a muniţiilor cu dispersie în Ucraina a ucis zeci de civili, iar Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a documentat, de asemenea, utilizarea unor astfel de bombe de către ambele părţi.

"Muniţiile cu dispersie folosite de Rusia şi Ucraina ucid civili acum şi vor continua să o facă timp de mulţi ani", a declarat Mary Wareham, directorul interimar pentru arme al HRW. "Ambele părţi ar trebui să înceteze imediat să le folosească şi să nu încerce să obţină mai multe arme de acest gen care acţionează fără discriminare", a subliniat oficialul HWR.

Guvernul ucrainean i-a îndemnat pe membrii Congresului american să facă presiuni asupra administraţiei preşedintelui Joe Biden pentru a aproba trimiterea de bombe cu dispersie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.