Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch atenționează că decizia talibanilor de a interzice accesul la educaţie pentru fete are consecinţe devastatoare

republicworld.com
talibani afgani afganistan afgane

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a atenţionat miercuri că interzicerea de către regimul taliban a educaţiei a făcut ca fetele din Afganistan să piardă 300 de zile din studiile lor, cu consecinţe devastatoare asupra lor, familiilor lor şi viitorului ţării, informează dpa.

"Este de necrezut că am putea discuta în 2022 dacă e să le permitem sau nu fetelor să studieze", a spus Sahar Fetrat, asistent de cercetare pentru drepturile femeilor în cadrul HWR cu sediul în SUA.

"Suntem atât de recunoscători femeilor afgane puternice care au vorbit cu noi. Lumea ar trebui să le audă şi să facă mai mult pentru a pune capăt acestui abuz şocant. În fiecare zi, milioane de fete afgane pierd oportunităţi şi vise pe care nu le pot primi înapoi", a adăugat ea, potrivit Agerpres.ro.

HRW a difuzat interviuri cu şase cunoscute femei afgane, într-un film video despre continuarea interdicţiei asupra educaţiei. În acest film, femeile împărtăşesc experienţe personale şi oferă o perspectivă asupra situaţiei dificile în care se află milioane de fete afgane care nu văd niciun viitor pentru ele în Afganistan.

După ce au revenit la putere, în luna august anul trecut, talibanii le-au interzis adolescentelor să se ducă la şcoală. Ei au refuzat să le lase pe tinerele fete să revină în clase, în pofida presiunilor continue din partea comunităţii internaţionale şi a unei părţi din societatea afgană.

Femeile au fost expulzate din viaţa publică de actualul guvern taliban. Afganistanul, ţara cu cea mai mare rată de analfabetism din lume, este acum singura ţară la nivel mondial care interzice accesul fetelor la educaţie.

Activiştii în domeniul apărării drepturilor femeilor atenţionează că închiderea şcolilor a exacerbat şi problema căsătoriilor forţate şi a violenţei în familie în societatea afgană tradiţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.