Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și Australia face un mic pas în afara sferei de influență a Marii Britanii: Imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnote ar putea fi înlocuită

regina elisabeta

Guvernul australian a indicat marţi că imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnotele de 5 dolari australieni nu va fi schimbată automat cu cea a regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca în schimb pe bancnotă să figureze personalităţi australiene, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În timp ce monedele trebuie să poarte în mod obligatoriu imaginea monarhului britanic, decizia de a imprima chipul reginei pe bancnota de 5 dolari australieni a fost legată nu de statutul ei de suveran, ci de personalitatea sa, iar o eventuală schimbare nu va veni automat, a explicat ministrul adjunct al finanţelor Andrew Leigh.

Întrebat de un reporter dacă guvernul ia în considerare înlocuirea imaginii reginei cu cea a unei personalităţi australiene, cum ar fi militantul pentru drepturile teritoriale ale indigenilor Edward Mabo, ministrul australian a menţionat că va fi discutat acest aspect. "Este o discuţie care va avea loc în guvern. Nu este nicio grabă. Acum prioritatea este schimbarea monedelor", a spus el.

Decesul reginei Elisabeta a II-ea a reaprins dezbaterea privind viitorul Australiei ca monarhie constituţională. La un referendum organizat în 1999, alegătorii australieni s-au pronunţat cu un scor strâns pentru păstrarea ei.

Premierul Antony Albanese a făcut în ce-l priveşte marţi apel la "respect". "Cred că acum este nevoie de puţin respect. Trebuie să ne ocupăm de toate aceste lucruri într-un mod adecvat, în ordine, în mod respectuos", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.