Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ia a fost celebrată la Bucureşti timp de trei zile, în cadrul festivalului 'IEs

facebook.com
ie traditional

Ia a fost celebrată la Bucureşti timp de trei zile, în cadrul festivalului 'IEs.

Ia a fost celebrată la Bucureşti timp de trei zile, în cadrul festivalului "IEsc - urban, contemporan, românesc", a anunţat, luni, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti (CREART).

Festivalul a reunit o expoziţie marca Art Safari de ii şi costume populare, proiecţii şi ateliere creative pentru copii, workshopuri, o şezătoare autentică urbană şi parada modei, conform Agerpres.

"Evenimentul a prezentat, timp de trei zile, expoziţia de patrimoniu etnografic 'Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova', care a avut în prim plan ia românească, inspiraţia şi simbolurile sale, explicate vizitatorilor în cadrul tururilor ghidate organizate. Prezentările de modă cu colecţiile 'Endless Dress' şi 'Romanian Dress' semnate de Alina Gurguţa şi-au propus etalarea IEI reinterpretate în estetica streetwear şi au fost urmate de proiecţia unui scurtmetraj documentar realizat de Ministerul Culturii", se menţionează în comunicat.

În cadrul evenimentului, publicul a putut admira şi o intervenţie de artă contemporană în spaţiul public asupra statuii lui Alexandru Lahovary. Astfel, figura feminină a ansamblului a purtat mânecile iei cu altiţă şi pe cap o coroniţă din flori de sânziene, cu ocazia Zilei Sânzienelor.

Sâmbătă seara a avut loc o şezătoare autentică în inima oraşului, vizitatorii fiind invitaţi să ţeasă manual pânza de casă şi să coasă cămăşi tradiţionale.

Sâmbătă şi duminică, copiii între şase şi 12 ani au participat la un atelier creativ inspirat din simbolurile reprezentative pentru ie. Micuţii au colaborat cu artistele Smaranda Huieş şi Olivia Ioan, pentru a crea propriile lor opere de artă, bazate pe noile lor cunoştinţe despre frumuseţea şi ingeniozitatea iei româneşti.

"La workshop-ul 'Meşteşugul artelor textile în decorarea IEI', Mariana Neacşu, artizan popular, a desluşit, împreună cu participanţii, primii paşi în descifrarea punctelor de cusătură folosite în decorarea cămăşilor tradiţionale. De asemenea, pe tot parcursul festivalului IEsc, la Galeria CREART din Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, publicul a putut vizita expoziţia personală 'Două într-una. O poveste' a artistului, scenografului şi arhitectului Octavian Neculai. Organizată de Primăria Capitalei, prin CREART şi având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, instalaţia scenografică are ca punct de plecare 'Noaptea de Sânziene' a lui Mircea Eliade", se mai arată în comunicat.

Festivalul a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART, iar intrarea la evenimente a fost liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.