Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IADUL ALB lovește România: Localități IZOLATE, mașini înzăpezite și drumuri închise - FOTO

Inquam Photos / Octav Ganea
zapada viscol iarna

Iarna a pus stăpânire pe estul și sudul țării. Ninge încontinuu de joi seară, vântul suflă cu putere, iar zăpada a acoperit cu un strat gros peste jumătate din țară. Din această cauză, autoritățile au decis să închidă o autostradă și aproape 50 de segmente de drumuri. Afectate sunt și transporturile feroviare și aeriene.

Situația la ora 13:00 este una extrem de gravă în aproapte toată țara:

- ANM a revizuit codul roșu nowcasting de viscol. Astfel, până la ora 16:00, în județele Buzău, Brăila, Vrancea, Ialomița și Călărași; iar până la ora 18:00, în județele Constanța și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită și troienită, vizibilitate redusă spre zero. Bucureştiul şi judeţul Ilfov au ieșit de sub codul portocaliu şi rămân sub atenţionare cod galben de ninsori.

- În plus, ANM a emis o nouă atenționare de vremea rea, valabilă de le miezul nopții. Astfel, în cursul zilei de vineri (06 ianuarie) şi la începutul nopţii de vineri spre sâmbătă (06/07 ianuarie), în Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge şi temporar vor depăşi 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi troienind zăpada.

- Alte 19 județe și Bucureștiul se vor afla în același interval sub cod galben de ninsori, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpaţii Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată şi troienită.

- 17 curse au fost anulate pe Aeroportul Otopeni din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Citește și: Simona Gherghe părăsește Antena 1. Care este motivul

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a trimis mijloace suplimentare de intervenţie către judeţele Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi Vrancea, afectate de fenomenele meteo periculoase.

"IGSU a dispus măsuri de suplimentare a tehnicii de intervenţie cu grupări de sprijin formate din autofreze de zăpadă multifuncţionale, care să intervină în judeţele afectate de fenomenele meteo periculoase", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă transmis vineri AGERPRES.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, de la ISU Bacău se va deplasa câte o autospecială în judeţele Buzău şi Vrancea, iar efective ale ISU Argeş vor merge în zona de competenţă a ISU Călăraşi, de la ISU Dâmboviţa - în zona de competenţă a ISU Ialomiţa, de la ISU Iaşi - în zona de competenţă a ISU Brăila, de la ISU Vaslui - în zona de competenţă a ISU Tulcea, de la ISU Olt - în zona de competenţă a ISU Călăraşi şi de la ISU Neamţ - în zona de competenţă a ISU Buzău.

"În situaţia în care infrastructura rutieră va îngreuna deplasarea autospecialelor până la destinaţie, acestea vor fi direcţionate, temporar, către subunităţile operative din zonele tranzitate", se arată în comunicat.

În plus, zeci de persoane au rămas înzăpezite cu maşinile pe drumurile din judeţul Ialomiţa, iar o parte dintre acestea au fost deja salvate cu ajutorul autorităţilor, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Ialomiţa, plutonierul major Lăcrămioara Chirea.

Potrivit sursei citate, la orele prânzului, la Slobozia erau două autocamioane înzăpezite, iar şoferii aşteptau să primească ajutorul autorităţilor. De asemenea, pe drumul dintre Ghimbăşani şi Mărculeşti se aflau patru persoane într-un autoturism blocat de nămeţi, iar în localitatea Iazu, cinci maşini cu cinci persoane erau înzăpezite.

Între localităţile Andrăşeşti şi Căzăneşti sunt blocate un camion şi un TIR, iar în localitatea Orboieşti se află înzăpezită o maşină.

Totodată, două gravide care urmau să nască au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital.

O maşină cu pâine a rămas înzăpezită la Platoneşti, iar pompierii au luat şoferul cu autoşenilata şi l-au transportat la Ţăndărei. De asemenea, mai multe autoturisme şi un microbuz cu 8 persoane au rămas înzăpezite la primele ore ale dimineţii dar între timp, oamenii au fost salvaţi de autorităţi.

Vântul puternic a doborât doi copaci în municipiul Slobozia şi a luat acoperişul şi tencuiala de la şapte case.

În 15 localităţi sunt probleme cu energia electrică din cauza vântului puternic, între care municipiul Feteşti, care este parţial nealimentat şi cartierul Slobozia Nouă din municipiul Slobozia.

"În total am primit circa 65 de apeluri, atât pentru asistenţa persoanelor cu afecţiuni medicale dar şi oameni blocaţi, înzăpeziţi, iar majoritatea solicitărilor au fost deja rezolvate", a declarat plutonierul major Lăcrămioara Chirea.

Judeţul Ialomiţa se află sub cod roşu de vremea rea şi toate drumurile naţionale şi judeţene au fost închise traficului rutier.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.