Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ian a crescut în intensitate şi a devenit uragan de categoria 1

www.abcnews.go.com
uragan, furtuna

Furtuna tropicală Ian a crescut în intensitate şi a devenit uragan de categoria 1 pe măsură ce se apropie de vestul Cubei, a anunţat luni Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, potrivit AFP.

"Ian se transformă într-un uragan", a explicat NHC, avertizând că "se aşteaptă la o nouă intensificare rapidă astăzi". Scala Saffir-Simpson de clasificare a intensităţii uraganelor variază de la 1 (cel mai puţin intens) la 5.

Ian se îndrepta spre nord-vest, în direcţia vestului Cubei şi a Insulelor Cayman, însoţit de vânturi care ating viteze de 120 de kilometri la oră, a precizat NHC, informează Agerpres.

Uraganul este aşteptat să lovească cu precădere vestul Cubei luni, a precizat NHC.

În SUA, locuitorii din Florida (sud) se pregătesc şi ei de sosirea uraganului. NHC a emis o avertizare de uragan pentru coasta de vest a statului, inclusiv pentru Tampa Bay.

Duminică, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat stare de urgenţă în toate cele 67 de comitate, iar autorităţile şi-au intensificat pregătirile înaintea sosirii uraganului.

"Aşteptaţi-vă la ploi abundente, vânturi puternice, viituri, un val de furtună şi chiar de tornade izolate", a precizat el.

Guvernatorul i-a îndemnat pe locuitori să îşi facă provizii de alimente, apă, medicamente şi combustibil, precum şi să se pregătească pentru întreruperi de energie electrică.

DeSantis a mobilizat 2.500 de membri ai Gărzii naţionale pentru a ajuta la eforturile de pregătire.

Mai multe municipalităţi din Florida, cum ar fi Miami, Fort Lauderdale şi Tampa, au început să distribuie saci de nisip locuitorilor pentru a-i ajuta să-şi protejeze casele de inundaţii.

Preşedintele american Joe Biden a plasat 24 de comitate sub stare de urgenţă, ceea ce permite deblocarea ajutoarelor federale.

"Niciodată nu este prea devreme să te pregăteşti", a scris pe Twitter primarul oraşului Tampa, Jane Castor.

Uraganul Fiona a lăsat în urma sa morţi şi distrugeri săptămâna trecută în Caraibe, unde cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa, dar şi pe coasta de est a Canadei, unde a făcut două victime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.