Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iașiul după Nichita

3289544745_939b444710_z

Municipiul Iași, ca și mare parte din restul Moldovei, are reputația unei redute PSD. Realitatea este însă puțin mai complicată.

Dacă ne uităm la votul politic la alegerile locale (votul pentru Consiliul Județean exprimat în Municipiul Iași) vedem că în 2004 PNL+PD sunt doar la un procent în urma PSD. În 2008 PDL este, de unul singur, partidul cu cele mai multe voturi.

locale

La alegerile pentru Camera Deputaților Alianța D.A. câștigă clar în 2004, iar PDL câștigă împotriva PSD în 2008. În 2012 alegerile sunt câștigate de USL, dar nu cu un procent semnificativ diferit de media pe țară.

cdepAșadar, Iașiul nu este un oraș PSD-ist, dimpotrivă. Am putea spune că are un comportament tipic orașelor mari, înclinând să voteze împotriva social-democraților. PSD-istul susținut de ieșeni a fost Gheorghe Nichita. El este cel ce câștigă alegerile din 2004 cu 59% (48% în primul tur), în 2008 cu 54% (45% în primul tur) și în 2012 dintr-un singur tur cu 59%.

nichitaTrebuie, deci, să ne întrebăm care este viitorul politic al Iașiului după primarul Nichita.

În PSD omul lui Nichita, Victorel Lupu, conduce în continuare partidul. Dar cel care va candida este președintele executiv Mihai Chirică, actual primar interimar. Lupu și Chirică nu sunt în cele mai bune relații, un armistițiu între ei fiind, se pare, impus de Liviu Dragnea. Conform declarațiilor lui Chirică din septembrie de la congresul de alegere a conducerii PSD, Lupu ar urma să se retragă în cadrul unei schimbări graduale a garniturii de conducere anunțată și de Dragnea. Nu putem exclude ca DNA să grăbească această schimbare.

Citiți și: Filialele PSD din Moldova și-au ales noua conducere.

Din partea PNL este anunțată candidatura lui Marius Bodea, șeful Aeroportului Iaşi. Alegerea a fost făcută cu binecuvântarea Alinei Gorghiu și a lui Vasile Blaga. Bodea a candidat fără opoziție, deoarece ceilalți nouă candidați s-au retras în mod convenabil. Ultimul retras ar fi fost Dumitru Oprea, copreşedintele PNL Iaşi, la insistențele personale ale lui Vasile Blaga.

Citiți și: Marius Bodea, candidatul PNL la primăria Iași.

O provocare pentru marile partide poate deveni Partidul „Pentru Iași”, organizație în curs de înființare. ”Pentru Iași” pare să aibă o relație bună cu Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan. Dacă Dan va beneficia de un val de popularitate în trena evenimentelor de după incendiul de la clubul Colectiv, o parte din acel val s-ar putea revărsa până în Moldova. Site-ul „Pentru Iași” este pentruiasi2016.ro. Întâmplător sau nu există un site prioritatepentruiasi.ro, care corespunde unui proiect pe nume... „Iașul are prioritate”. Teoretic, votul într-un singur tur favorizează alianțele, deci partidul care ar putea construi o alianță cu "Pentru Iași" are putea avea un avantaj decisiv. În practică, o asemenea alianță ar putea intimida activul de partid și ar putea descuraja alegătorii independenți.

Un posibil (etern) candidat este Tudor Ciuhodaru. Pe de altă parte, merită notat și faptul că Iașiul a făcut o voltă bruscă spre Klaus Iohannis în 2014. Acesta a crescut de la 34% în turul 1 la 60% în turul doi (în timp ce Victor Ponta a crescut de la 33% la 40%).

Cifrele istorice sugerează, deci, o poziție favorabilă pentru PNL. Sistemul de vot (într-un singur tur) favorizează primarii în funcție. Popularitatea lui Iohannis (presupunând că se menține) avantajează PNL. Evoluțiile de după incendiul de la Colectiv avantajează PNL în fața PSD (nu neapărat și împotriva "Pentru Iași"). Rămâne de văzut dacă partidul va gestiona bine acest avantaj sau ce efect va avea "Pentru Iași" (sau o mișcare similară) față de electoratul partidelor mari. Câteva procente în plus sau în minus pot determina soarta alegerilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.