Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iaşul devine centru regional dedicat intervenţiilor de urgenţă

AGERPRES
spital 112 smurd

Iaşul va avea un centru regional dedicat intervenţiilor de urgenţă. Sediul va fi în fosta clădire a Aviaţiei Utilitare, imobil aflat acum în stare avansată de degradare. Până la înființarea centrului regional SMURD, salvatorii stau în patru containere, potrivit mediafax.

Printr-o decizie a Consiliului Judeţean, terenul şi clădirea de lângă Aeroportul Iaşi au fost date în folosintă, miercuri, Inspectoratului General al Aviaţei. De aici vor fi operate mai multe elicoptere de mari dimensiuni, care vor interveni în toată zona Moldovei, dar şi peste Prut.

„Vom înfiinţa un Centru Regional SMURD care va fi dotat cu elicoptere noi. Investiţiile sunt de la Ministerul de Interne, noi acordăm clădirea Aviaţiei Utilitare. Centrul Regional SMURD este un pionerat pentru că va acţiona atât în Moldova, cât şi în Republica Moldova. Tot acolo vom pregăti şi spaţii special amenajate pentru cei care aşteaptă să intervină in misiuni. În prezent salvatorii stau în patru containere, ceea ce este anormal", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Citește și: Lovitură în plin pentru Opoziție! Liviu Dragnea a câștigat

Primul pas a fost trecerea clădirii Aviaţiei Utilitare din patrimoniul Consiliului Judeţean Iaşi în cel al Inspectoratului General de Aviaţie. Propunerea a fost aprobată miercuri în şeđinţa de Consiliu Judeţean.

Potrivit documentului înaintat de către Inspectoratului General de Aviaţie Consiliului Judeţean Iaşi, Unitatea Specială de Aviaţie de la Iaşi îşi desfăşoară activitatea într-o construcţie provizorie, un ansamblu de containere, spaţiul fiind insuficient pentru desfăşurarea activităţilor.

Astfel, IGAV solicită clădirea în care a funcţionat Aviaţia Utilitară. În acelaşi document este specificat şi faptul că „Unitatea Specială de Aviaţie de la Iaşi este inclusă în programul de înzestrare cu elicoptere uşoare şi medii/grele, program finanţat din fonduri nerambursabile. Acest fapt implică necesitatea realizării în viitorul apropiat unei infrastructuri adecvate (clădire administrativă, hangar, platforme de decolare/aterizare, laboratoare tehnice) desfăşurării în condiţii de maximă sigurantă şi eficienţă a tuturor misiunilor de zbor".

Citește și: Ipoteză-bombă! Cine ar urma să fie viitorul președinte al României – Șah pentru Klaus Iohannis

În cererea adresată Consiliului Judeţean Iaşi, cei de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi susţin că au nevoie de o infrastructură adecvată pentru desfăşurarea în condiţii de maximă siguranţă şi eficienţă a misiunilor de zbor, precum şi lucrărilor de mentenanţă aeronautică pentru aeronavele Inspectoratului General de Aviaţie.

Prinicipalele misiuni ale Inspectoratului General de Aviaţie, care are patru unităţi speciale în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Tulcea, sunt căutarea şi salvarea persoanelor afectate de calamităţi naturale, incendii, înzăpeziri, misiuni umanitare tip SMURD, transport materiale de strictă necesare în zone calamitate. Acum, misiunile Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi sunt realizate cu elicopter MI-8. Cel de-al doilea elicopter care operează pe zona Moldovei este cel SMURD, EC 135.

Directorul Aeroportului Iaşi, Cătălin Bulgariu, suştine că la centrul din capitala Moldovei vor fi repartizate şase elicoptere noi: „Din discuţiile pe care le-am avut la Aeroport au arătat (n.r. reprezentanţii IGAV) că deja au în licitaţie un număr de elicoptere, atât de cele medicale, cât şi de cele de intervenţie. Pentru Iaşi sunt prevăzute trei elicoptere de salvare şi trei pentru urgenţe medicale".

Clădirea Aviaţiei Utilitare este neutilizată de câţiva ani, iar acum se află într-o avansată stare de degradare. Hangarul este acum garaj pentru autospeciale de deşeuri, iar în zona administrativă nu mai există nici măcar prize sau uşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.