Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iată cum acționa cumnatul lui Victor Ponta pentru fraudarea fondurilor UE / Riscă 5 ani de pușcărie

fonduri europene

Procurorii DNA care anchetează dosarul în care a fost reţinut Iulian Herţanu, cumnatul premierului, spun că oamenii de afaceri inculpaţi în dosar au acţionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor UE şi că există riscul major ca nefinalizarea investiţiilor să ducă la pierderea finanţării europene.

Referatul procurorilor DNA poate fi citit AICI

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei oameni de afaceri reţinuţi în acest dosar, între care Iulian Herţanu, procurorii DNA spun că aceştia au acţionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor europene şi că există ”riscul major” ca nefinalizarea investiţiilor să ducă la pierderea finanţării europene şi la restituirea de către firma Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor încasaţi până acum.

”Inculpaţii şi-au concertat eforturile pentru fraudarea banilor plătiţi în cadrul unui contract cu finanţare europeană, apelând la sprijinul unor persoane cu funcţii importante şi care aveau posibilitatea să influenţeze în diferite moduri activitatea derulată la nivelul unui agent economic cu capital public înfiinţat tocmai pentru realizarea cât mai eficientă a intereselor locuitorilor judeţului Prahova, transformând proiectul într-o sursă de realizare a unor interese particulare. Acţiunile inculpaţilor au pus în pericol derularea în bune condiţii a proiectului, existând riscul major ca nefinalizarea investiţiei să conducă la pierderea finanţării şi implicit la restituirea de către S.C. Hidro Prahova S.A. a sumelor încasate până în prezent” se arată în referatul procurorilor.

În documentul citat, anchetatorii invocă ”persistenţa inculpaţilor în activitatea infracţională” care a fost derulată într-un interval de aproximativ patru ani, precum şi ”implicarea în circuitul de deturnare a fondurilor mai multor societăţi comerciale, unele tip fantomă”.

În privinţa omului de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judeţean PSD şi actual consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, Dumitru Pantea, anchetatorii spun că funcţia deţinută în prezent de aceștia ”potenţează gradul de pericol concret pentru ordinea publică”, scrie mediafax.ro

”Prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor, inculpaţii au cauzat pagube importante bugetului proiectului şi bugetului de stat”, mai precizează procurorii.

Anchetatorii mai spun că ”perceperea de către opinia publică a unei reacţii ezitante din partea autorităţilor statului în raport de frecvenţa, întinderea în timp şi gravitatea infracţiunilor săvârşite de către inculpaţi ar conduce la ideea că în societatea românească există persoane mai presus de lege şi ar accentua sentimentul de decredibilizare al instituţiilor publice în rândul opiniei publice şi de insecuritate al cetăţenilor că ar putea fi protejaţi eficient de astfel de manifestări antisociale”.

Faptele de care sunt acuzaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, şi oamenii de afaceri Mihail Coman şi Vladimir Ciorbă reprezintă infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cel puţin cinci ani. Astfel, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pedeapsa maximă cu închisoarea este de cinci ani, pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele legea prevede o pedeapsă maximă cu închisoarea de 7 ani şi 6 luni, în timp ce faptele de evaziune fiscală pot fi pedepsite cu maximum 15 ani de detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.