Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iată de ce îmbătrânim mai lent atunci când călătorim cu avionul

iStock
avion

Oamenii de știință au confirmat prezicerea lui Albert Einstein potrivit căreia timpul încetinește atunci când călătorește la viteze mari, afirmând că, pentru a fi martori la acest fenomen, ar trebui să ne aventurăm într-o gaură neagră.

Un experiment revoluționar realizat în 1971 i-a implicat pe fizicienii Joseph Hafele și Richard Keating să ia ceasuri atomice într-un avion comercial. Ceasurile, capabile să nu piardă mai mult de o secundă la fiecare 30 de milioane de ani, au zburat atât spre vest cât și spre est în jurul globului.

La întoarcerea în laborator, timpul acestor ceasuri „bine călătorite” a fost comparat cu un set de ceasuri statice. În mod surprinzător, ceasurile au indicat ore diferite. Acest experiment a testat un alt principiu al teoriei relativității a lui Einstein: timpul nu este universal.

Gravitația joacă un rol cheie

Cu cât călătorești mai repede, cu atât timpul trece mai încet pentru tine. Deși efectul este infim, un zbor transatlantic ducând la o diferență de timp de doar o zecime de milionime de secundă, înseamnă totuși că îmbătrânim puțin mai încet decât dacă am sta acasă. O altă predicție a relativității afirmă că gravitația afectează, de asemenea, timpul.

Îndepărtarea de atracția gravitațională a Pământului face ca timpul să se accelereze. Acest lucru ne afectează și corpul, ceea ce face ca și capul nostru să fie puțin mai bătrân decât picioarele. Deși acest efect este minim, el devine mai semnificativ la distanțe mai mari față de Pământ.

Sistemul GPS, esențial pentru navigație, ține cont de acest efect pentru a funcționa cu precizie, cu ajutorul sateliților săi poziționați la 20.000 km deasupra Pământului. În imensitatea universului, Pământul rămâne o planetă mică, scrie incredibilia.ro.

Cu toate acestea, în jurul găurilor negre, obiecte cu o atracție gravitațională mai mică decât orice planetă, aceste efecte relativiste devin mai pronunțate. BBC News explică faptul că vizualizarea unei stații spațiale care orbitează în jurul unei găuri negre și observarea unui coleg care cade în ea oferă o perspectivă asupra acestor efecte.

Pe măsură ce colegul coboară spre orizontul de evenimente al găurii negre, punctul din care nici măcar lumina nu poate scăpa, ne-am aștepta ca acestea să dispară.

Cu toate acestea, realitatea este mai ciudată – dacă ne-ar face cu mâna, am percepe unda lor devenind din ce în ce mai lentă pe măsură ce se scufundă mai adânc în puțul gravitațional al găurii negre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.