Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ICAN: Dacă SUA se vor retrage din tratatul INF, Rusia şi SUA vor fi libere să-şi desfăşoare rachetele cu rază intermediară la frontierele Europei

patriot, rachete

Comunitatea internaţională trebuie să înceteze să stea pasivă într-un moment în care SUA şi Rusia decid soarta Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), în special Europa, a declarat vineri, pentru AFP, Beatrice Fihn, directoarea Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Cercetătorii dezvăluie secretul succesului: Strategii militare în viaţa de zi cu zi

Situaţia actuală, când SUA ameninţă să se retragă din Tratatul INF semnat în 1987 şi de încălcarea căruia ele acuză Rusia, constituie "o situaţie extrem de periculoasă", a subliniat Fihn.

Tratatul INF, care a abolit utilizarea rachetelor cu o rază situată între 500 şi 5.500 de km, a pus capăt crizei rachetelor declanşată în anii 1980 prin desfăşurarea de SS-20 sovietice cu focoase nucleare în direcţia capitalelor occidentale.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în octombrie că intenţionează să retragă SUA din acest tratat, pe motiv că Rusia nu-l respectă, acuzaţie pe care Moscova o respinge. Luna trecută, SUA i-au dat Rusiei un termen de 60 de zile, care expiră la 2 februarie, pentru a destructura noile rachete care încalcă, potrivit Washingtonului, Tratatul INF, ameninţând să demareze în caz contrar procedura de retragere din tratat.

"Dacă tratatul este abandonat şi dacă SUA se vor retrage din el, cele două ţări (Rusia şi SUA) vor fi libere să-şi desfăşoare aceste rachete cu rază intermediară la frontierele Europei", a atenţionat directoarea ICAN. Ea estimează că restul lumii "a fost lăsată deoparte pur şi simplu să se uite (la Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin şi) la ego-urile lor" cum decid soarta acestui tratat crucial.

"Trebuie să încetăm să fim pasivi", a spus ea, "este nu doar problema lui Trump şi Putin, ci este o problemă de anvergură mondială şi toate guvernele au aici un rol de jucat".

Negocierile care au avut loc săptămâna aceasta între ruşi şi americani la Geneva au fost infructoase, reprezentanta americană Andrea Thompson acuzând Moscova că încalcă în continuare în mod flagrant tratatul.

Rusia - a cărei nouă rachetă 9M729, o rachetă terestră ce poate fi purtătoare de focoasă nucleară şi care are o rază de acţiune mai mare de 500 de kilometri, încalcă potrivit NATO şi SUA Tratatul INF - a acuzat la rândul său Washingtonul că încalcă tratatul.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, i-a îndemnat la rândul său miercuri pe europeni să "determine Washingtonul să aibă o poziţie mai responsabilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.