Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ reia dezbaterile în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu: Cele două procese se reiau de la zero

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dragnea Tariceanu Dragnea

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reiau, marţi, dezbaterile în dosarele în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au fost trimişi în judecată de DNA.

Cele două procese se reiau de la zero, după ce unul dintre judecătorii din complet, Ana Maria Dascălu, se va pensiona la 31 octombrie, ea fiind înlocuită cu un alt magistrat.

În consecinţă, procedura în cele două dosare va trebui reluată, inclusiv audierea inculpaţilor şi a martorilor, anunță Agerpres.

Citește și: Liviu Dragnea, reacție de ULTIMĂ ORĂ după ce indicele ROBOR a crescut: 'Trebuie să aibă loc o discuție'

Până la schimbarea din complet, în dosarul lui Tăriceanu au fost audiaţi acesta, fosta sa soţie - Ioana Valmar, Şerban Mihăilescu - fost secretar general al Guvernului Năstase şi Cristian Relu Aparaschivei - fostul şofer al lui Remus Truică.

În dosarul lui Dragnea, patru dintre inculpaţi şi-au recunoscut anterior vinovăţia şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată pentru a beneficia de scăderea pedepselor, iar judecătorii au sesizat Curtea Constituţională în urma unei cereri invocate de fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, cu privire la abuzul în serviciu. În plus, au fost audiaţi doi inculpaţi, Floarea Alesu - fosta şefă a DGASPC Teleorman şi Constantin Balaban - fost şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din Alexandria.

***

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Procurorii spun că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic şi Remus Truică, cu întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

Citește și: Procuroarea dată afară de Kovesi, citată la DNA Ploieşti. I-au fost sunate fiica şi mama

***

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi de la DGASPC Teleorman.

DNA susţine că Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, şi Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent. Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.