Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ICCJ stabileşte termen de două luni în procesul lui Mircea şi Vlad Cosma, în care trebuie să stabilească definitiv unde se va rejudeca dosarul

www.adevarul.ro
Mircea (stanga) si Vlad (dreapta) Cosma

Instanţa supremă a stabilit un termen de două luni în dosarul în care trebuie să strabilească definitiv ce instanţă va analiza dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie fostul şef al CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, dar şi alte persoane, după ce o innstanţă prahoveană a spus că nu e competentă.

Citeşte şi: PING-PONG cu dosarul lui Mircea Cosma -Caz vechi de şase ani, cu rejudecare la activ după anularea primelor condamnări, plimbat între ICCJ şi Tribunalul Prahova

Concret dosarul se află în blocaj după ce iniţial instanţa supremă a decis la momentul desfiinţării deciziilor date în acest dosar, trimiterea cazului pentru rejudecare la Tribunalul Prahova.

Imediat după primirea cazului, instanţa prahoveană a ridicat excepţia necompetenţei tribunalului Prahova de a judecat dosarul din cauza calităţii de deputat a lui Vlad Cosma la momentul faptelor.

Citeşte şi: UPDATE Doi judecători din trei au decis ca dosarul Mircea Cosma să plece la Prahova - DNA s-a opus declinării cazului

"Constată că prin decizia penală nr.59/26.03.2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală - Completul de 5 judecători s-a trimis cauza spre rejudecare la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Admite excepţia necompetenţei tribunalului în soluţionarea prezentei cauze. Declină competenţa în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală - Completul de 3 judecători. Constată ivit conflictul negativ de competenţă între Tribunalul Prahova şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală - Completul de 3 judecători. Sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală - Completul de 5 judecători, în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.01.2020.", nota instanţa prohoveană în minuta deciziei.

Citește și: DRAGNEA s-a aflat MEREU în PERICOL! Ateriza cu elicopterul 'în bălării' sau pe un heliport fără niciun aviz sau siguranță tehnică

La momentul desfiinţării definitive a primei decizii din dosar un complet de cinci judecători a stabilit, definitiv, că dosarul trebuie trimis unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă, care la rândul său a stabilit trimiterea dosarului la Tribunalul Prahova.

"Cu majoritate: Admite excepţia necompetenţei după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune trimiterea cauzei, ce formează obiectul dosarului nr.1547/1/2014* al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-Secţia Penală, la Tribunalul Prahova, spre competentă soluţionare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 septembrie 2019. Cu opinia separată, în sensul respingerii excepţiei necompetenţei după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", arăta completul de trei judecători care a primit cazul pentru rejudecarea de la zero în 27 septembrie 2019.

Citește și: INCENDIAR! Pilotul lui Dragnea a spus TOTUL - Drumurile la Belina erau doar pentru lider iar PSD plătea factura

În luna martie 2018 un complet de cinci judecători a stabilit, definitiv, desfiinţarea deciziei unui ccomplet de trei judecători de la aceeaşi instanţă prin care Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru faptele de corupţie pentru care a fost judecat în vreme ce Vlad Cosma a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Istoric recent

Dosarul se află în faza de rejudecare în primă instanţă după ce, în primul ciclu, în faza de fond al procesului, alţi trei judecători ai ICCJ au stabilit pedepse cu ani grei de închisoare cu executare pentru aceştia.

Ulterior, în etapa de apel a procesului, la un complet de cinci judecători de la ICCJ, majoritatea martorilor acuzării şi-au retras declaraţiile, iar Vlad Cosma a început să publice înregistrări şi fotografii care să îi susţină acuzaţiile că dosarele făcute de procurorii DNA Ploieşti sunt construite pe probe falsificate.

Vlad și Mircea Cosma au fost trimişi în judecată în 2014, însă cei doi au reușit să obțină reluarea de la zero a dosarului în care sunt acuzați de corupție, după ce au susținut că procurori de la DNA Ploiești au fabricat probe și au influențat martori.

Aceste afirmații au dus ulterior și la anchetarea magistraților şi trimiterea lor în judecată pentru pretinse fapte de represiune nedreaptă şi plăsmuirea unor probe.

Astfel, completul de 5 magistraţi de la instanţa supremă a decis anularea primei decizii, cea de condamnare la pedepse substanţiale şi trimiterea cazului înapoi la un complet de trei judecători pentru judecarea de la zero a cazului.

Completul de judecată, format din magistraţii Iulian Dragomir (preşedinte), Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Geanina Arghir, a avut nevoie de un an de zile să redacteze motivarea în acest dosar.

„Înalta Curte, Completul de 5 judecători, constată că, în speţă, o parte din martorii şi inculpaţii audiaţi în faţa instanţei de control judiciar, pe ale căror depoziţii instanţa de fond şi-a întemeiat soluţia de condamnare, au oferit informaţii contradictorii prin raportare la cele declarate în faza de urmărire penală şi cercetare judecătorească în fond, de natură să pună sub semnul întrebării legalitatea şi loialitatea administrării probatoriului în faza de urmărire penală, cu posibile consecinţe asupra reţinerii existenţei faptelor şi a săvârşirii lor de către inculpaţi”, potrivit celor notate în motivarea completului de cinci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.