Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, inculpat într-un caz de finanțare din Libia

fyooyzbm.filerobot.com
Nicolas Sarkozy

Fostul şef al statului francez, Nicolas Sarkozy, a fost dublu inculpat vineri, în cadrul unei anchete asupra unor manevre frauduloase menite să îl disculpe de suspiciuni privind o finanţare libiană a campaniei sale prezidenţiale în 2007, informează AFP, citând o sursă judiciară.

Potrivit acestei surse, fostul preşedinte Sarkozy (2007-2012) a fost inculpat pentru influenţarea unui martor, în legătură cu retractarea intermediarului franco-libanez Ziad Takieddine a acuzaţiilor sale împotriva lui la sfârşitul lui 2020, şi pentru participare la o asociere criminală în scopul comiterii infracţiunii de escrocare a justiţiei în grup organizat, potrivit agerpres.

Această decizie deschide calea către un posibil nou proces împotriva acestui nume important al dreptei franceze.

Ea a fost luată în urma a circa 30 de ore de interogatoriu în total, în decurs de trei zile şi jumătate, întreprins de doi magistraţi financiari însărcinaţi cu această anchetă judiciară, deschisă în mai 2021 asupra acestei operaţiuni, denumită "Salvaţi-l pe Sarkozy" de unul dintre cei inculpaţi.

Prin această inculpare, judecătorii apreciază că dispun de suficiente indicii grave sau concordante în ceea ce priveşte participarea sa la manevre elaborate de cel puţin alţi nouă protagonişti implicaţi în grade şi momente diverse, posibil dându-le aprobarea.

Prima etapă a operaţiunii ar fi constat în a obţine retractarea unor acuzaţii împotriva lui Nicolas Sarkozy din partea intermediarului Ziad Takieddine, la sfârşitul lui 2020, în schimbul unei posibile remunerări.

Apoi, în primul semestru al lui 2021, unii dintre inculpaţi ar fi încercat să obţină o dovadă că răsunătorul document libian, dat publicităţii între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2012 de site-ul francez de investigaţii Mediapart şi care evocă o finanţare în valoare de 50 de milioane de euro, era un fals.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.