Ieftinirile țin de...sezon. Președintele Sindalimenta îi dă peste nas lui Ciolacu: 'Nici nu trebuia ordonanța pentru ieftinirea prețului la legume'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor

Publicat: 11-08-2023

Actualizat: 11-08-2023

Article thumbnail

Sursă foto: captura Antena 3

Președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu, a comentat scăderea prețurilor la fructe și legume, joi, pe B1 TV, și s-a arătat de părere că este „normal” să se ieftinească în această perioadă, în care „încep să se găsească pe piață din abundență” legume și fructe autohtone.

„Cred că, în primul rând, domnul ministru Barbu (al Agriculturii, n.r.) le vede scăzute și l-am auzit chiar comentând cât de mult a scăzut prețul unui kilogram de cartofi, vorbea și despre roșii și mai amintea despre câteva produse, dar nu ne-a spus nicio clipă despre carne, despre carnea de porc, despre carnea de pasăre, despre lapte, despre iaurtul acela cu procent mai slab de grăsimi”, a declarat președintele Sindalimenta.

„Legumele se ieftinesc în perioada asta, e normal, nici nu trebuia ordonanța pentru ieftinirea prețului la legume, pentru că sunt produsele noastre care încep să se găsească pe piață din abundență și e normal să scadă prețurile; de asemenea, la fructele autohtone”, a adăugat el.

„Nu vorbim despre o scădere de prețuri datorată în primul rând acestei ordonanțe, ci despre o scădere de prețuri care are consecința apariției în cantități mari a legumelor și fructelor noastre”, a continuat Dragoș Frumosu.

„Temerea asta de a discuta cu consumatorul de rând și de a-i spune consumatorii, de spune antreprenorii, de a spune oamenii din agricultură, fermierii, cu afaceri, evident, mai mici, ce consecințe au toate măsurile astea, este greu să le dai răspunsul din punctul acesta de vedere. Trebuie să ne gândim că sunt oameni cu afaceri mici care plâng astăzi din cauza intenției de a crește impozitul de la 1% la 3%”, mai susține președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

Context

Premierul Marcel Ciolacu a spus, joi, înainte de ședința de Guvern, că OUG pentru ieftinirea alimentelor de bază este un succes, iar produsele au prețuri cu 30-40% mai mici la raft. El l-a felicitat pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și i-a îndemnat pe miniștri să meargă în magazine să verifice și ei prețurile.

„La zece zile după intrarea în vigoare a ordonanţei privind reducerea preţurilor la alimentele de bază, toată lumea vede că există o scădere semnificativă la anumite produse faţă de tarifele de luna trecută. Mai mult, putem observa cu toţii că produsele alimentare nu s-au mai scumpit. Practic, ordonanţa îşi atinge scopul şi doresc să-l felicit pe domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pentru perseverenţă.

A lucrat din greu ca să putem adopta această măsură esenţială, iar acum domnul ministru merge zilnic în supermarketuri să vadă preţurile. Cred că fiecare ministru şi demnitar trebuie să facă la fel în magazinele din toată ţara. În loc de invenţii precum penuria, falimentul şi alte grozăvii, astăzi, realitatea arată că sunt preţuri cu 30-40% mai mici la anumite produse de bază. Mai mult, inflaţia este cu o singură cifră. Acesta este adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu.

La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial, prin care s-au ieftinit 14 categorii de alimente de bază, precum pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități; laptele de vacă proaspăt la 1 litru, cu grăsime 1,5%; brânza telemea din lapte de vacă vrac; iaurtul simplu din lapte de vacă, cu 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făina albă de grâu 000 la 1 kg; mălaiul la 1 kg; ouăle de găină calibrul M - 10 bucăți; uleiul de floarea-soarelui la 1 litru; carnea proaspătă de pui; carnea proaspătă de porc; legumele proaspete vrac; fructele proaspete vrac; cartofii proaspeți albi vrac și zahărul alb tos la 1 kg. Ordonanţa de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri